Partier säger nej till aktiv dödshjälp

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna säger nej till aktiv dödshjälp, undantaget är Vänsterpartiet som inte tagit ställning i frågan.

Socialdemokraterna: Säger nej till aktiv dödshjälp. Partiet understryker att en patient dock inte är tvungen att ta emot somatisk vård som han eller hon inte vill ha. S är öppna för en utredning kring vård i livets slutskede eftersom de senaste årens diskuterade fall har väckt ett antal frågor, till exempel kring smärt- och ångestlindring liksom att avsluta vård i respirator.

Moderaterna: Anser att åtgärder vars enda syfte är att orsaka en patients död, aldrig är tillåtna – inte ens om patienten själv begär det.

-I de fall där dessa två principer kommer i konflikt med varandra finns inga enkla svar, säger Stefan Dubois, socialpolitisk handläggare för Moderaterna.

Folkpartiet: Vill ha ett fortsatt förbud av aktiv dödshjälp i Sverige. Vill dock att den enskildes önskemål om vård och omsorg vid livets slut i större utsträckning bör beaktas av sjukvården samt att den enskilde även ska ha rätt att skriftligen uttrycka sin vilja om vård och omsorg vid livets slut.

Centerpartiet: Säger nej till aktiv dödshjälp. Partiet vill dock utveckla vården i livets slutskede, bland annat hänvisar man till att hospiceverksamhet ofta är uppskattat och att specialistkompetens inom palliativmedicin ska komma alla döende patienter till del, inte bara dem som har tillgång till hospice.

Miljöpartiet: Miljöpartiet står bakom förbudet mot aktiv dödshjälp. Partiet efterfrågar förtydliganden och nya riktlinjer kring svåra gränsdragningsproblem eftersom de anser att dagens lagstiftning är svårtolkad när till exempel när en person vill avbryta pågående behandling.

Vänsterpartiet: Har inte tagit något formellt beslut i frågan och tar därmed inte ställning för eller emot. -Frågan är för komplicerad för ett så enkelt svar, säger Lina Hultman, politisk sekreterare för Vänsterpartiet. Frågan kommer att tas upp på partiets kongress i maj. Partiet vill också föra fram frågan om livsslutsdirektiv, det vill säga att man tidigare i livet ska kunna bestämma hur man vill ställer sig till frågor vid livets slut.

Kristdemokraterna: Är nöjda med dagens lagstiftning.

-Sjukvården ska på alla sätt försöka lindra och bota, men inte hjälpa någon att avsluta sitt liv, säger Michael Anefur kristdemokratisk riksdagsman och talesman i medicinsketiska frågor.

Anna Svensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.