Foto: TT

Alliansen ska förhandla fram nytt valmanifest

Uppdaterad
Publicerad

Inför nyvalet i vår kommer Alliansen att förhandla fram ett nytt gemensamt valmanifest. Men nu måste partierna återigen komma överens i tvistefrågor.

Alliansen kommer att förhandla fram ett nytt manifest inför nyvalet i vår, det rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att man redan nu fått igenom sin budget och nu vill blicka framåt. För Folkpartiet innebär det bland annat att sikta på medlemskap i Nato.

– Nu måste alla partier och regeringsalternativ presentera också vad man vill för år 2016 och framåt. Självklart kommer Folkpartiet att driva de frågor som vi tycker är viktiga i det valmanifestet, till exempel en svensk Nato-anslutning, säger Jan Björklund till Sveriges Radio.

Tvistefrågor

Folkpartiet kommer också att försöka få bort värnskatten, vilken Moderaterna vill ha kvar, och jobba för en tredje pappamånad, något som Kristdemokraterna ogillar.

Kristdemokraterna säger att de kommer att försöka få behålla vårdnadsbidraget, som Folkpartiet i sin tur vill få bort. Arbetsrätten är en annan tvistefråga där de tre småpartierna vill luckra upp arbetsrätten medan Moderaterna är emot.

Centerpartiet kommer att fortsätta försöka få in sitt miljömål om 70 procent förnyelsebar energi till 2030, något som de misslyckades med inför valet i höstas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet