Live

Valåret närmar sig – följ SVT:s partiledardebatt

Om ett år är det riksdagsval i Sverige – och de senaste opinionssiffrorna pekar mot en politisk rysare. SVT Nyheter rapporterar inför, under och efter Agendas partiledardebatt.

Om ett år är det riksdagsval i Sverige – och de senaste opinionssiffrorna pekar mot en politisk rysare. SVT Nyheter rapporterar inför, under och efter Agendas partiledardebatt.

Partiledardebatt i Agenda

Nu är kvällens partiledardebatt slut och vi tackar så mycket för ert engagemang och för att ni följt sändningarna och den här direktrapporteringen!

Trevlig kväll

Busch: Saknade vårdfrågorna

- Det tog sig i andra halvlek, säger Busch om kvällens debatt men i den saknade hon äldreomsorgen och vården.

Vårdköerna har blivit ännu värre efter pandemin och hon saknade det i debatten men hon tycker det är bra att kriminaliteten fick desto mer utrymme.

Bolund: Bara ett miljöparti

Ikväll blev det tydligt att det bara finns ett miljöparti i svensk politik, säger Per Bolund (MP).

- Hade de blåbruna fått styra hade Sverige inte legat före i klimatpolitiken utan halkat efter.

Sabuni: "Anmärkningsvärt att statsministern inte tar ansvar"

Det var en bra debatt i stora delar men hon hade gärna velat prata mer om skolsatsningar. Hon säger också att Löfven inte tar ansvar för kriminaliteten i Sverige.

- Jag tycker det var anmärkningsvärt att statsministern inte tar ansvar för misslyckanden med kriminalitet. han rosar sig själv för fler i fängelse men det är andra länders politik och arbete som ligger bakom det.

Dadgostar: "Det var fart i den debatten"

- Jag noterade att Åkesson inte gav klara besked om skolan och vinsterna i skolan. Det var lite oklart i duellen.

Likheter mellan SD och V:s hållning i skolfrågan tycker hon inte är så anmärkningsvärda.

- Klyschorna kan alla hålla med om. Men sen att Åkesson har bara ett uppdrag, att imponera på Kristersson och då viker man sig i de flesta frågorna, säger Dadgostar som tycker det var fart i debatten.

Lööf: "Tjafsig debatt"

Annie Lööf (C) säger att kvällens debatt var lite väl tjafsig och att kollegorna inte fokuserade på sakfrågor. Vem av de andra partiledarna som gjorde ett bra jobb vill hon inte uttala sig om.

- Jag vill inte recensera mina kollegor på det sättet, jag tror att alla gjorde vad de kunde.

- Samhällsproblemen vi diskuterade hade behövt en rejäl sakpolitisk debatt.

Åkesson om Bolund: "Han slingrade sig"

Åkesson (SD) tycker det var fartfylld debatt. Han blev uppenbart uppretad vid ett tillfälle då han utkrävde ett svar från Per Bolund (MP) varöflr han kallade honom blåbrun.

- Jag måste gissa att det är jag som är den bruna i det blåbruna och det innebär ju att kalla mig för nazist. Han slingrade sig, jag fick inget bra svar.

Under duellen om skolan sa Dadgostar att Åkesson är så förälskad i Kristersson att han svikit sina väljare i vinstfrågan i skolan.

- Det stämmer inte, jag är kritisk till övervinstuttagen som försämrar kvalitén i skolan. Jag försökte säga det till Nooshi men hon är väldigt konfliktinriktad, säger Åkesson.

Även Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU är på plats utanför tv-huset i Stockholm för att stötta sitt parti under debatten.

Fredrik Sandberg/TT

Kristdemokraternas ungdomsförbund demonstrerar och visar sitt stöd för Ebba Busch utanför tv-huset.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Löfven: "Får titta framöver istället"

Stefan Löfven intervjuas i studiogången i SVT-huset efter debatten. Idag var hans sista partiledardebatt, vilket han kommer sakna:

- Det är ett viktigt inslag i vår demokrati, det är viktigt att väljarna får höra partiledarna. Nu får man väl sitta och titta på debatterna istället, säger han.