Högerblocket i stort är positiva till C-ledarens besked om att partiet trycker rött vid en eventuell statsministeromröstning om Stefan Löfven (S). Foto: Janerik Henriksson/Pontus Lundahl/Claudio Brescian/TT

Partiledarna reagerar på C-beskedet

Publicerad

Planerna på en överenskommelse mellan S och C gick i stöpet på måndagen. Reaktionerna från övriga partiledare har inte låtit vänta på sig.

– Annie Lööfs agerande blir mer och mer obegripligt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Högerblocket är i stort är positiva till C-ledarens besked om att partiet trycker rött vid en eventuell statsministeromröstning om Stefan Löfven (S). 

– Jag välkomnar beskedet att Centerpartiet kommer att säga nej till en socialdemokratiskt ledd regering, skriver Ebba Busch Thor på Twitter.

Även Allianskollegan och M-ledaren Ulf Kristersson ställer sig positiv. 

”Socialdemokraterna har inte viljan och förmågan att möta de krav på reformer som Centerpartiet har ställt. Det är ett viktigt besked och visar att borgerlig politik bäst drivs av en borgerlig regering”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Liberalernas Jan Björklund ligger lågt. Förmodligen då partiet inte offentliggjort sin ställning inför onsdagens budgetomröstning eller en eventuell statsministeromröstning.

– Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Tanken är att partirådet i morgon ska avgöra, skriver han på Twitter.

SD ser chans för extra val

Sverigedemokraterna ställer sig positiva till beskedet, främst då det enligt Jimmie Åkesson tar Sverige allt närmare ett extraval.

– Annie Lööfs agerande blir mer och mer obegripligt. Genom att rösta nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven, finns inte så många alternativ kvar för henne. Dagens besked har tagit oss avsevärt mycket närmare ett extra val och det välkomnar jag, säger Åkesson till Aftonbladet.

MP: “Vi är besvikna”

Miljöpartiet har i ett skriftligt uttalande till TT kommenterat Annie Lööfs besked om att man kommer rösta nej till Löfven som statsminister.

”Vi är besvikna. Det här handlar ytterst om att ta ansvar för landet. Vi hade här möjlighet att bygga ett samarbete som stängde ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Det är mycket tråkigt att C valde att hoppa av”, skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.