Partiledningens favorit hoppar av SDU-striden

Publicerad

Konflikten mellan SDU och moderpartiet kan komma att forsätta, även efter att Gustav Kasselstrand och William Hahne lämnar sina poster i september. Partiledningens favorit har hoppat av och den enda kandidat som finns till efterträdare just nu är Jessica Ohlson, som också är i konflikt med partiet.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne kommer att lämna sina poster vid kongressen i september. De båda blev tidigare i år uteslutna ur Sverigedemokraterna efter anklagelser om att ha samarbetat med extremister.

Den enda kandidat som finns till efterträdare till ordförandeposten just nu är Jessica Ohlson, som är Kasselstrands och Hahnes favorit. Ohlson har tidigare stöttat de båda i konflikten med partiet. Partiledningens favoritkandidat – Viktor Carlson – drog häromdagen tillbaka sin kandidatur ”av personliga skäl”.

Kasselstrand: Märklig situation

Under Almedalsveckan i Visby är SDU och Gustav Kasselstrand på plats trots uteslutningarna tidigare i år.

– Det är klart att det blir en märklig situation, men jag är här och deltar i debatten och alla människor här ser mig som en del i gemenskapen. Det är bara en liten klick i högsta partiledningen som är emot att vi är här och företräder SDU på det här sättet.

Partiledare Jimmie Åkesson vill tona ned betydelsen av att Kasselstrand är i Visby.

– Vi kan inte påverka det. Sen hade jag hade gärna sett att det fanns företrädare för SDU som också är lojala med partiet. Men de har ju sagt att de ska sluta till hösten, så det löser sig nog.

Kallats ”Sveriges Marine le Pen”

Men sedan Viktor Carlson plötsligt drog tillbaka sin kandidatur der det alltså ut som om det blir Jessica Ohlson som kommer att bli vald. Hon har av Gustav Kasselstrand uppskattande kallats för Sveriges Marine le Pen, ledare för franska högerpopulistiska partiet Nationella fronten.

Hon har själv aldrig varit föremål för uteslutning, men ligger i konflikt med partiet och är avstängd från sitt jobb som tjänsteman i riksdagen efter att ha brutit mot ett sekretessavtal.

– Jag är övertygad om att vi som vuxna människor kommer att kunna ha ett gott samarbete med partiet. Jag känner inte partiledningen personligen, men jag ser fram emot att få göra det och att vi som två fristående organisationer kan jobba mot samma mål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet