Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare: ”Det är klart att vi vill ha större stöd i opinionen än så”. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

S partisekreterare: ”Ett pris man får betala när man kompromissar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har tappat över sju procentenheter i väljarstöd sedan regeringen bildades för ett år sedan, enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer.
– Många påverkas av en höst full av skjutningar och sprängningar, skriver partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i ett mejl.

SVT/Novus senaste väljarbarometer visar att Socialdemokraterna hamnar på 24,2 procent, vilket är något högre än decembermätningen. Men jämför man med för ett år sedan, när regeringen bildades, har Socialdemokraterna tappat 7,6 procentenheter.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) kommenterar resultatet via mejl.

”Det är klart att vi vill ha större stöd i opinionen än så. Vårt fulla fokus nu är att lösa samhällsproblemen – stärka tryggheten, snabba på integrationen, höja pensionerna och inte minst prioritera investeringar i välfärden. När vi får större genomslag för den politiken är jag också övertygad om att våra siffror kommer bli bättre”, skriver hon.

Sex av tio väljare missnöjda

Enligt en tidigare undersökning från Novus, utförd på uppdrag av SVT, anser sex av tio väljare att den politik som regeringen för utifrån förra årets januariavtal är ganska eller mycket dålig.

”Jag är inte förvånad med tanke på hur beskrivningen av januariavtalet har sett ut, och jag tror dessutom att många påverkas av en höst full av skjutningar och sprängningar. Jag är inte lika övertygad att svenska folket har gått igenom avtalets alla punkter. Jag tror till exempel att de allra flesta gillar satsningarna på välfärden där vi garanterar minst 20 miljarder den här mandatperioden, fler polisanställda och liknande”, skriver Lena Rådström Baastad.

LO-medlemmar kritiska

Missnöjet är särskilt stort bland LO-medlemmar där 57 procent anser att politiken är dålig och åtta procent att den är bra.

”Det finns alltid ett pris man får betala när man ingår kompromisser, och jag förstår att det finns kritik mot vissa av förslagen. Vi måste komma ihåg att alternativet till vårt regeringsalternativ är en högerkonservativ regering, som skulle driva en historiskt löntagarfientlig politik”, skriver Lena Rådström Baastad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer