Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Partisekreteraren om Socialdemokraternas ras: ”Väldigt allvarligt” Foto: Vlada Cakic

Partisekreteraren: ”Skjutningar och sprängningar har skapat oro”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens skjutningar och sprängningar är en del av förklaringen till resultatet i SVT/Novus senaste väljarundersökning där SD går om S. Det menar partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S).

Socialdemokraterna backar med 2,3 procentenheter medan Sverigedemokraterna går framåt med 2,5 procentenheter. Det blev resultatet i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Därmed får SD sin högsta Novus-notering någonsin med 24 procents stöd och lägger sig 0,3 procentenheter över Socialdemokraterna.

– Det är ett väldigt allvarligt läge för oss Socialdemokrater. Vi har varit i ett nytt politiskt samarbete där vi kanske inte har riktigt tagit det utrymmet som vi hade behövt göra. Vi kan också se att det har varit ett läge i Sverige med skjutningar och sprängningar som har skapat oro, frustration och ilska hos många medborgare. Det har kostat oss som regeringsparti, säger Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare.

Trots läget är hon övertygad om att S kommer att kunna vända väljartrenden.

Se mer av hennes analys i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer