– Man plogar ju inte en landsväg med en Volvo V40 och våra tåg är inte gjorda för att ploga, menar Niclas Härenstam, SJ:s presschef. Foto: SVT

Passagerartåg slås sönder – SJ kritiserar Trafikverkets snöröjning

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så många av SJ:s tåg har skadats av is och snö jämfört med tidigare år. Oplogade järnvägar har krossat fordonen och lett till inställda avgångar. Nu riktar SJ kritik mot Trafikverkets snöröjning.

– Det är orimligt att våra tåg ska tvingas ploga, säger Niclas Härenstam, SJ:s presschef.

Flera tågavgångar har försenats eller ställts in i vinter till följd av trasiga lok och vagnar. Enorma snömängder och bristande röjning har gjort att flera tåg slagits sönder och står i kö i väntan på lagning.

I underhållshallen har tåg med upp emot 30 ton is och snö rullat in och trasiga vagnar som fått nya hjul och hjulaxlar har kort därefter återvänt och varit sönderslagna på nytt.

– Man plogar ju inte en landsväg med en Volvo V40 och våra tåg är inte gjorda för att ploga. Trafikverket borde ställa krav på att spåret ska vara rent och att man plogar med riktiga grejer, säger Niclas Härenstam.

Anlitar entreprenörer

Trafikverket ansvarar för att snöröja järnvägen men anlitar i sin tur entreprenörer. Men SJ kritiserar den varierande kvaliteten på röjningen och lokförare vittnar om att plogningen fungerar väl på vissa sträckor, men uruselt på andra.

– Vi har sett att det är skillnad på underleverantörernas områden och vi tycker att Trafikverket bör kräva mer av sina leverantörer, säger Niclas Härenstam.

Avstängda spår

Enligt Trafikverket har den snörika vintern var ovanligt utmanande och man anser att man inte hunnit ploga tillräckligt på vissa sträckor.

– Det har kommit som rena snökanoner vissa gånger och när vi tagit bort snön har det kommit lika mycket efter så det har nästintill känts ogjort.

– Det är för tidigt att säga vad som är orsaken till att det har varit bättre och sämre på olika sträckor. Det är sådana erfarenheter som vi nu ska se över för att kunna se hur det har sett ut i verkligheten, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.