Skärmdump från Twitter. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pastor kopplade orkan till gayfestival

Uppdaterad
Publicerad

Frikyrkopastorn Stanley Sjöberg ångrar att han igår kopplade samman orkanerna Katrina och Isaac med en gayfestival i USA.

“Orkanen Katrina & ISAAC kom samma dag efter 7 år – mitt i stor gayfestival med 120 000 – naturen reagerar starkt mot det onaturliga, kanske”. Det skrev frikyrkopastor Stanley Sjöberg på Twitter i går eftermiddag. Några timmar senare var inlägget borttaget från sidan.

-Det var jag som skrev det men jag tog bort det väldigt snabbt, säger Stanley Sjöberg, som berättar att upprinnelsen till inlägget var artiklar han fick skickade till sig från USA.

Där har bland annat nättidningen Huffington post uppmärksammat hur ”kristna extremister” kopplat samman orkanerna Isaac och Katrina med festivalen ”Southern Decadence” för HBT-personer i New Orleans.

Bland annat citeras den amerikanske pastorn John McTernan:

”New Orleans är fortfarande värd för Southern Decadence där homosexualitet manifesteras öppet på stadens gator. Det kan vara så att Gud nu förgör denna stad och dess uselhet”.

Sympatiserar inte

Stanley Sjöberg, som tidigare varit pastor i bland annat Filadelfiakyrkan i Stockholm, säger att han inte sympatiserar med dessa tankar och att hans inlägg inte ska tolkas som att Gud hade något med orkanerna att göra.

-Jag anar att du tror att jag skulle ha trott att Gud orsakade orkanerna – då blir det fruktansvärt fel och därför tog jag bort inlägget, förklarar Stanley Sjöberg.

-Så inlägget var inte genomtänkt?

-Nej gode tid, det var det inte och man kan säga att jag ångrar det.

I dag är pastorn inte beredd att göra samma koppling men han säger samtidigt att sambandet mellan festivalen och orkanen är både intressant och egendomligt och att det i Bibeln står att läsa om det ekologiska sambandet mellan kaos i samhället och kaos i naturen.

-Det finns ett bibelord som talar om när det blir oväder och då står det: ”Era missgärningar har nu bringat dessa i olag”.

Stanley Sjöberg säger att festivaler, likt den nu aktuella ”Southern Decadence” i New Orleans, är en vulgär utmaning där deltagarna utmanar tron på Gud och att man gör det som en protest.

-Jag vet att även homosexuella känner främlingskap inför den exponerade nakenheten. Det finns människor som vill leva värdigt och inte klä av sig inför gatans människor. Det är i konfrontationen med den utmaningen som jag reagerar.

”Blir förtvivlad”

Stanley Sjöberg säger att han blir förtvivlad om hans inlägg tolkas som en domedagsprofetia och att inlägg på Twitter upplevs som mycket mer dramatiska än vad de är.

-Man får inte chans till dialog och jag betraktar mig ju mer som en samtalspartner vid köksbordet – jag har ingen position, jag är pensionär. Min svaghet – och samtidigt styrka – genom livet har varit att jag deltagit i många diskussioner där jag vågat tänka fritt. I bland har jag fått korrigera mig ordentligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skärmdump från Twitter. Foto: SVT
Foto: Scanpix