Pavel Gamov sitter kvar trots krav på avgång

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Pavel Gamov tänker sitta kvar som politisk vilde i riksdagen, trots kraven från Sverigedemokraterna om att lämna alla sina politiska uppdrag.

– Jag visste att politik var smutsigt, men inte så här smutsigt, säger han.

Den före detta sverigedemokraten Pavel Gamov uppmanades för drygt en vecka sedan att lämna partiet och alla sina politiska uppdrag. Orsaken var en bjudresa till Ryssland där Pavel Gamov enligt uppgifter ska ha betett sig illa.

Men nu meddelar den före detta SD-ledamoten att han avser att ha kvar alla sina politiska uppdrag.

Du är invald som sverigedemokrat, nu lämnar du partiet, hur kan du motivera att du sitter kvar för de väljare som röstat in dig som sverigedemokrat?

– Jag har även uppdrag i region Uppsala och i Uppsala kommun, där är jag personvald. Det är jag inte i Sveriges riksdag, men jag äger mitt eget mandat. Och jag uppfattar att jag helt enkelt har blivit utsatt för förtal och ett karaktärsmord, säger Pavel Gamov.

Tänker ta till rättsliga åtgärder

Han menar att han blivit utsatt för förtal och kommer att vidta rättsliga åtgärder för uppgifterna om att han i samband med resan till Ryssland bland annat skulle ha krävt att få prostituerade till sitt hotellrum.

Han kommer även att KU-anmäla försvarsminister Peter Hultqvist (S) som varnat för att Gamov kan utgöra en säkerhetsrisk.

– Man har utsatt mig för ett karaktärsmord, jag kommer att vidta rättsliga åtgärder, säger Gamov.

Hör intervjun i klippet ovan.

SVT har sökt Sverigedemokraternas gruppledare för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.