Foto: TT

Jonas Sjöstedt: ”Påven mer radikal än regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens klimat- och jobbpolitik sågades i Jonas Sjöstedts Almedalstal. Han målade upp bilden av Vänsterpartiet som oppositionsparti med framgång i flera frågor. – Det finns nog dagar då en och annan miljöpartist och socialdemokrat ångrar att de tvingade oss till oppositionsrollen, sade V-ledaren.

Tidigt i talet påminde Jonas Sjöstedt om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vägrat ta in Vänsterpartiet i regeringssamarbetet.

– Därför är vi ett oppositionsparti och driver på regeringen utifrån, sade Sjöstedt.

”Kom loss Åsa Romson”

Han räknade upp en rad punkter där regeringen ”inte duger”. För att klara pressa ned arbetslösheten krävs fler investeringar i kollektivtrafik, ökat bostadsbyggande samt fler anställda inom välfärden, menade Sjöstedt. Regeringen anklagades också för att ställa kortsiktiga intressen före miljön och för flathet i klimatfrågan.

– Låt mig säga så här. När man är mindre radikal än påven, då är det nog dags att växla upp lite.

Störst jubel möttes Sjöstedt av när han tog upp gotländska Ojnareskogen.

– Regeringen kan skydda skogen genom ett enkelt beslut. Så kom loss nu Åsa Romson.

Han sade att Vänsterpartiet kritiserat planerna på att sälja Vattenfalls kolgruvor. Sjöstedt framhöll också att partiet pressat på om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien som regeringen sedan valde att inte förlänga.

– Vi kommer att vinna fler sådana segrar under mandatperioden, lovade han.

”Kommer överens när vi kan”

Men det var inte bara regeringen som fick kritik i talet. Även övriga partier fick sig en släng av sleven.

– De borgerliga partierna verkar ha fastnat i en surmulen småsinthet. De förlorade makten och gör nu allt för att förstöra och lägga krokben, sade Sjöstedt som menade att övriga partier var ”en annan sorts oppositionspartier” än vad Vänsterpartiet är.

– Högern och SD:s främsta mål verkar vara att bakbinda och faktiskt förnedra regeringen. Så gör inte vi. När vi kan komma överens så gör vi det.

Barnen fick stor plats i V-ledarens tal. Han sade sig vara stolt över de reformer som Vänsterpartiet varit med och drivit igenom. Gratis medicin för barn och statligt glasögonbidrag. Han pratade också om Vänsterpartiets nya förslag om 250 miljoner till sommarlovsstöd. Pengarna ska gå till kommuner som anordnar avgiftsfria aktiviteter för barn.

Sjöstedt är inte den enda partiledaren som lyft barnen under sitt Almedagstal. Jimmie Åkesson hade samma fokus, något som Sjöstedt också påpekade.

– Men vi vet alla vilka barn som räknas och vilka som inte räknas i hans värld. För barn på flykt från kriget i Syrien skulle deras politik innebära direkt livsfara, sade Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.