Foto: TT

Pengar till mindre barngrupper frös inne

Uppdaterad
Publicerad

Trots att barngrupperna i förskolan blir allt större väljer politikerna i många kommuner att inte söka de pengar som regeringen delar ut för att minska barngrupperna. Av 830 miljoner blev 290 miljoner över.

Det handlar om de allra minsta barnens vardag. Elisabeth Sundqvist har jobbat som förskollärare i 23 år, och jobbar i dag i en barngrupp i Huddinge med 40 barn och sex pedagoger. Hon ser många problem med de stora barngrupper som är vanliga i dag:

– Man hinner inte med dem, man hinner inte sitta ner, läsa, vara med och bygga och bara vara där. Det blir stressade pedagoger och hög ljudnivå, säger hon.

Nynäshamn har inte sökt pengar alls

Regeringen har skjutit till pengar till mindre barngrupper, men av de 830 miljoner som fanns att söka har bara 540 delats ut.

Huddinge kommun har fått 2,4 miljoner för att minska barngrupperna under skolåret 2015/16, men har till att börja med prioriterat andra förskolor än den Elisabeth jobbar på.

En kommun som inte ens sökt några pengar är Nynäshamn. De jobbar med förskolorna som stora enheter. De räknar inte med avdelningar utan delar in barnen i grupper under dagen och tycker att Skolverkets statistik är missvisande. De vill inte minska grupperna, som de tycker fungerar bra, anser Patrik Isestad (S) ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamns Kommun.

– Jag är nöjd med våra gruppstorlekar, snarare skulle jag vilja vidareutveckla hur personalen mår på arbetsplatserna.

Vill ha likvärdig förskola för alla barn

Men Elisabeth Sundqvist tycker att det är synd att 290 miljoner till barnen brunnit inne.

– Jag önskar att alla barn kunde få en likvärdig förskola. Regeringen skickar pengarna med ett tak på barngrupperna som kommunerna måste hålla sig till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer