Foto: Johan Nilsson/TT

Pensionerade poliser återvänder till yrket

Publicerad

Allt fler pensionerade poliser lockas tillbaka till den hårt ansträngda polisverksamheten. Det visar en sammanställnings som SVT Nyheter har gjort. Från i våras har antalet seniorpoliser ökat från sammanlagt knappt 100 till drygt 140 i hela landet. De finns representerade i samtliga polisregioner. Polisregion Syd toppar listan med ett 40-tal återrekryterade seniora poliser. 

De pensionerade poliserna med åtskilliga års erfarenhet av kvalificerat polisarbete är ett välkommet tillskott i samtliga polisregioner.

– De tillför en bred erfarenhet som är mycket värdefull, säger Leif Andersson som är kommissarie i Bergslagen.

I Bergslagen har man återrekryterat 13 personer som tjänstgör som utredare och i ingripandeverksamheten.

I Nord och Öst  tjänstgör ett 15-tal seniorpoliser i respektive region, främst som utredare.  I Öst handlar det om utredare av grova brott. Region Mitt och Väst har ett 20-tal seniora poliser vardera, även de arbetar som utredare och förundersökningsledare.

I Stockholm har antalet pensionärer som återrekryterats ökat från nio till 20 under året. Samtliga utreder grova brott.

Flest seniorpoliser i Syd

Polisregion Syd toppar listan med ett 40-tal poliser som tidigare gått i pension och som nu bidrar med sin kompetens till den hårt ansträngda polisverksamheten.

– Den största andelen arbetar inom utredningsverksamheten, primärt som utredare och förhörsledare, säger Charlotte Lindberg på HR-avdelningen i polisregion Syd.

I Syd liksom i de övriga polisregionerna tjänstgör seniorpoliserna på timanställning och har möjlighet att avgöra själva hur mycket de vill jobba. 
I polisregion Stockholm vittnar Lars Bröms, som är chef för gruppen som ökat från nio till 20 pensionerade poliser under året, om att det är svårt att hålla dem tillbaka.

– De har ett jäkla go helt enkelt. Det är ganska typiskt att när vi har haft fikarast så är det de som lyfter på rumpan först – de vill bara ut och köra så fort som möjligt.

Utreder flera grova brott

Under året har de pensionerade poliserna i Stockholm lämnat 19 ärenden vidare till åklagare. I en del av dem har dom fallit och lett till att sammanlagt 27 års fängelse utdömts. Det handlar bl.a. om våldtäkts- människorov- och mordförsöksärenden.

Just nu utreds 32 ärenden där ett tiotal misstänkta förväntas anhållas inom kort. 27 ärenden har lagts ner efter vidtagna utredningsåtgärder.  I flera av polisregionerna arbetar man också aktivt för att försöka behålla poliser som passerat 65-årsstrecket. Det gäller bland annat i polisregion Väst där 34 medarbetare valt att fortsätta att arbeta efter att de fyllt 65 år.

– Regionen arbetar aktivt med frågan genom att vi, inför pensionen, frågar vederbörande om hen vill ingå en så kallad intermittent anställning som sträcker sig över två år, säger Emma Höglund som är tf HR-chef i polisregion Väst.

I polisregion Syd har ett 40-tal poliser valt att fortsätta efter 65 års ålder och i Bergslagen jobbar 17 poliser vidare efter att ha fyllt 65.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer