Pensionsmyndigheten om miljonfusket: ”Hotar förtroendet för hela välfärdssystemet”

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga som tar ut döda släktingars pension och folk som mörkar att de flyttat utomlands. Pensionsmyndighetens specialstyrka stoppar varje år fusk för tiotals miljoner.

– Det som kanske var tänkt att bli ett livslångt bedrägeri blir i stället en livslång återbetalning på existensminimum, säger Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Varje år gör Pensionsmyndigheten utbetalningar på runt 350 miljarder kronor. Många miljoner betalas ut felaktigt och myndigheten har därför runt 15 anställda som försöker upptäcka medvetet fusk.

Kriminella utnyttjar välfärd

– Hittills i år har vi krävt tillbaka 25 miljoner kronor och samtidigt stoppat felaktiga utbetalningar till ett uppskattat värde av 21 miljoner kronor, säger Magnus Rodin.

Krävs på 1,5 miljoner

SVT har tittat närmare på återbetalningskraven från i år (se faktaruta). Det handlar om människor som har dubbla pensioner, folk som inte meddelar att de lämnat Sverige eller anhöriga som plockar ut döda släktingars pensioner.

Ofta handlar det om belopp på hundratusentals kronor, i ett specifikt fall har en man fått närmare 1,5 miljoner utbetalt på felaktiga grunder.

Hittills i år har myndigheten gjort drygt 30 polisanmälningar mot misstänkta bedragare.

– Tröskeln för att göra en polisanmälan är väldigt lågt satt, i synnerhet när det handlar om betydande belopp. Varje enskilt ärende är allvarligt eftersom det hotar förtroendet för hela vårt välfärdssystem, säger Magnus Rodin.

Majoriteten ärliga

Samtidigt menar han att det inte går att bygga ett system som är 100 procent vattentätt.

– Den absoluta majoriteten är väldigt noga med att det ska bli rätt. Jag tror inte att vi vill leva i ett samhälle där alla människor som har olika typer av förmåner blir kontrollerade i sådan detalj att det är helt omöjligt att fuska.

Fem fall från 2020

Bosatt utomlands sedan 2010

Efter ett anonymt tips utredde Pensionsmyndigheten en person som visade sig ha bott utomlands sedan åtminstone 2010 – och samtidigt hyrt ut sin lägenhet i Sverige i andra hand. Myndigheten kom fram till att personen därför hade fått 950 000 i garantipension och 520 000 i bostadstillägg felaktigt utbetalat.

Krävs på: 1 470 000 kronor

Fick pension efter dödsfall

Kvinnan avled 2017, trots det fortsatte utbetalningar av garantipension och bostadstillägg i tre år. Enligt Pensionsmyndigheten borde dödsboet ha insett att utbetalningarna var felaktiga och kräver nu tillbaka pengar.

Krävs på: 380 000 kronor

Fick pension från två länder

Mannen har fått garantipension och bostadstillägg i Sverige sedan 2012. Samtidigt har han fått pension från ett annat land. Efter en utredning drog Pensionsmyndigheten slutsatsen att mannen är bosatt utanför Sverige – och vill ha pengar tillbaka.

Krävs på: 520 000 kronor

Bott utomlands sedan 2015

Sedan 2015 har en person fått 180 000 kronor i bostadstillägg och 470 000 kronor i garantipension felaktigt utbetalt. Enligt Pensionsmyndighetens utredning har personen de senaste fem åren vistats majoriteten av tiden i ett annat land – och anses därför ha större anknytning dit än till Sverige.

Krävs på: 650 000 kronor

Hade dubbla pensioner

Sedan 2012 har en kvinna fått garantipension i Sverige, men när Pensionsmyndigheten gjorde en riktad kontroll kom det fram att hon samtidigt fått pension från ett annat land. Därför har för mycket pengar betalats ut, enligt myndigheten.

Krävs på: 150 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella utnyttjar välfärd

Mer i ämnet