Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Industrins utsläpp måste ner till noll inom de närmaste årtiondena, säger Per Bolund. Foto: Michael Jansson/SVT

Per Bolund: ”Företagen måste ner till noll-utsläpp”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk industri har ofta läge utsläpp än sina europeiska konkurrenter. Men klimatminister Per Bolund (MP) tycker att svenska företag behöver göra ännu mer för att minska sina utsläpp.  

– Alla skadliga utsläpp måste bort, säger han. 

Klimatminister Per Bolund tycker att politiken har ett stort ansvar för vilka utsläpp som görs i industrin.  

SVT har visat att 15 storföretag står för en fjärdedel av alla utsläpp i Sverige. Och deras utsläpp minskar alldeles för långsamt. 

Per Bolund menar att vi har pratat mycket om privatpersoners bilar, flyg och köttkonsumtion, men borde ha större fokus på företagen. 

– Ja, absolut. Vi behöver vara hårda mot de som förstör klimatet och hjälpa vanligt folk. Industrins utsläpp måste ner till noll inom de närmaste årtiondena, säger han till SVT Nyheter.

”Ska alltid kosta att smutsa ner”

Samtidigt är Sverige det enda EU-landet som får fler gratis utsläppsrätter än vad som behövs för att täcka de faktiska utsläppen, vilket visar att svensk industri är ”bäst i EU”.

SVT:s granskning visar att tre fjärdedelar av alla svenska storföretag därför slipper kostnader för sina stora utsläpp, de får gratis utsläppsrätter i överskott. Flera av företagen säger till SVT att de därför inte har haft så starka incitament att minska utsläppen ytterligare.  

Och i andra EU-länder minskar storföretagens utsläpp snabbare, enligt Naturvårdsverket.  

– Regeringen vill ju att man ska sluta dela ut utsläppsrätter gratis. Det ska alltid kosta att smutsa ner och förstöra klimatet, säger Per Bolund. 

Men fortfarande minskar industrins utsläpp alldeles för långsamt i Sverige enligt Naturvårdsverket, vad säger ministern om politikens ansvar? 

– Att vi behöver göra mycket mer och framför allt att för många regeringar under lång tid har gjort alldeles för lite, säger Per Bolund. 

Inklusive rödgröna regeringar? 

– Ja, men nu händer det ju. Vi ser att priserna på utsläppsrätter tiodubblats och idag görs stora investeringar i banbrytande tekniker som kan hjälpa oss att minska utsläppen – som stål utan kol och bio-raffinaderier.  

Du verkar mindre bekymrad än Naturvårdsverket? 

– Nja, jag är också otålig och vill att det ska hända mer. Företagen måste inse var framtiden ligger och snabbt göra de investeringar som krävs. Vi är inte nöjda förrän vi är ett hållbart framtidsland som använder de bästa teknikerna och där är vi inte ännu, säger Per Bolund 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet