Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Bolund, Miljöpartiets språkrör. Foto: SVT

Per Bolund om migrationen: ”Övertygad att vi kommer komma överens”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Per Bolund står fast vid hotet att lämna regeringen på grund av migrationspolitiken, men öppnar samtidigt för kompromisser.
– Man går in för att förändra världen med sitt politiska program, men får det inte genomslag måste man fundera på om det är rätt sätt att bedriva politik på. Jag är dock övertygad om att vi kommer komma överens, säger han i Aktuellt.

Självklart är Miljöpartiet beredda att lämna regeringen om migrationspolitiken blir för hård, har avgående språkröret Isabella Lövin sagt. Och enligt Per Bolund står partiet fast vid sina starka värderingar.

– Det var inte många år sedan vi tillsammans sa att vi skulle öppna våra hjärtan, som vi tillsammans i Sverige grät över bilder på Alan Kurdis kropp som sköljdes upp på en strand i Medelhavet. Miljöpartiet vill att Sverige ska vara ett land som inte vänder människor i nöd ryggen, att alla barn som flyr ska få en trygghet.

– Nu är vi ganska ensamma om de värderingarna i svensk politik. Det beklagar jag. Det gör att vi måste vara beredda att föra samtal med andra partier, att hitta en gemensam väg framåt och det är vi alltid beredda att göra, säger han i intervjun i Aktuellt.

Migrationsministern ska skicka ut förslag till en ny migrationspolitik på remiss. På tre av 26 punkter är Miljöpartiet överens med migrationskommittén.

Ett av förslagen där de inte är överens är tidsbegränsade uppehållstillstånd, han står fast vid att de ska vara permanenta men stänger inte dörren för en kompromiss.

– Vi är beredda på att kompromissa för att gemensamt kunna utforma en politik som gör Sverige bättre, säger Per Bolund.

”Vi har inte varit tillräckligt tuffa”

I senaste väljaropinionsundersökningen av SVT/Novus fick Miljöpartiet 3,8 procent och hamnade alltså under riksdagsspärren.

Vad beror det på?

– Jag vill verkligen förändra hur vi kommunicerar politik. Vi har inte varit tillräckligt tuffa. Jag tror att stödet för att vi ska röra oss mot en hållbar värld och ett hållbart samhälle aldrig har varit starkare. Det vi misslyckats med är att visa hur stora skiljelinjer det finns i miljöpolitiken.

Bolund beskriver själv att han kommit in i partiet via miljöfrågan, då han är biolog och har arbetat som miljöforskare, och att det är kärnan i hans engagemang. Men på frågan om Miljöpartiet ska hålla fast vid sin huvudfråga eller bredda sin politik, lutar han åt det senare:

– Vi ska visa att vi har svar på många av de utmaningar samhället står inför. Vi tillsammans i partiet sätter människor högst och vi vill ha en solidaritet med de människor som är allra mest utsatta i vårt land och i vår värld, säger Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer