Visa alla (2)

Pererik om finskan: ”Svårt, men roligt”

Klippet där SVT-meteorologen Pererik Åberg ger midsommarprognosen på finska har blivit ett riktigt klickmonster. Och kanske gjorde han så bra ifrån sig att tittarna överskattar hans förmåga.
– En tittare skrev ett mejl helt och hållet på finska, skrattar han.

Det här var inte första gången som Pererik Åberg ställde sig framför kameran med ett manus på finska. SVT-traditionen att midsommarvädret presenteras på det ugriska grannspråket är tio år gammal, och efter ett par gånger mattas nervositeten av, säger han.

TV: Se meteorologen Pererik ge oss midsommarprognosen på finska

– Första gången var det nervöst. Då kände jag ungefär ”herregud, hur ska det här bli?”. Men den här gången var jag ganska lugn.

Men visst är det svårt, medger meteorologen.

– Ja, det är lite svårt. Men det är ett roligt språk! Och så fick jag ju sån bra hjälp från den finska redaktionen på Uutiset, säger han.

Och meteorologen har fått ett varmt mottagande av publiken; årets klipp har delats flera tusen gånger.

”NU förstår jag dig!”

För Pererik väntar ofta positiv feedback från finsktalande tittare i inkorgen efteråt.

– Efter de första två programmen fick jag mejl från samma avsändare, och efter andra programmet skrev hon: ”NU förstår jag dig!”

Och kanske går kurvan stadigt uppåt även denna gång, skrattar han.

– Efter årets program fick jag många mejl som avslutade med ”glad midsommar” på finska. En tittare skrev faktiskt helt och hållet på finska. Då fick jag fuska lite med ett översättningsprogram.

Men om Pererik ska satsa seriöst på finska vet han inte än.

– Jo... kanske, i mån av tid! Först tänkte jag försöka plocka upp min spanska igen. Men jag har faktiskt fått en liten parlör, ”Finska på 45 minuter”, av en vän som jag tänkte läsa igenom.

”Han kämpar väldigt bra”

Enligt Aniina Tourunen, reporter på Uutiset, har reaktionerna till klippet med den svenske meteorologen varit överväldigande positiva från de finsktalande tittarna.

– Det märks att han har giort det tidigare och väldigt många har sagt att han är duktig och kämpar på bra.

Aniina Tourunen berättar att SVT:s meterorolog gjorde betydande framsteg under träningen inför inspelningen och att det är stor skillnad mellan det första försöket och slutresultatet. Och lovorden har strömmat in till Uutisets redaktion.

– Många skriver att de blir väldigt glada över att en svensk försöker och vi har fått många kommentarer där folk bland annat skriver ”Underbart”, ”Det här är en härlig tradition” och ”Kul att SVT fortsätter med det här”, berättar Aniina Touronen.

Och enligt Uutisets reporter har klippet väckt stor uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser, bland annat på Yle:s playtjänst Yle Arenan och den finska kanalen mtv:s  nyhetssajt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer