Personalens larm från äldrevården: Chefer säger nej till skydd och tester

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll har det blossat upp konflikter när chefer inom äldreomsorgen avvisat krav på bättre skyddsutrustning och tester av covid-19-smitta. Anställda berättar för SVT om en stark oro för att man själv ska drabbas – men framför allt för att man ska sprida smittan till de äldre.

Det var det sista som fick hända – ändå har coronasmittan tagit sig in på äldreboenden över hela Sverige. Antalet avlidna som bott på äldreboenden har nu passerat 350.

– Ingen har tillräcklig kunskap om detta virus och vi ser hur människor dör runt omkring oss, säger Stephanie Zepacki till SVT Nyheter.

Hon är skyddsombud och undersköterska i hemtjänsten i Malmö stad. Där hon jobbar används skyddsutrustning bara när det finns en misstänkt eller konstaterad coronasmitta – annars är det basala hygienrutiner som gäller. 

Zepacki har väckt frågan om man inte borde ha skyddsutrustning vid all kontakt med de äldre. Men svaret från de ansvariga blev nej, det skulle helt enkelt inte räcka om det användes i alla lägen.

En liknande strid utspelar sig i Norrköping.

– De skyller på att det är vi som sprider det vidare, men vi kan ju inte göra så mycket om vi inte får några skydd, säger Jintana Landby, som jobbar inom hemtjänsten.

”Det är skandal”

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera anställda inom hemtjänst och äldreboenden, i både kommunal och privat regi, som vittnar om avsaknad av skyddsutrustning, bristfällig information och oklara rutiner.

– De säger så fint på tv att vi ska skydda de äldre. Gör vi det? Nej! Det är helt krasst vi i personalen som drar in smittan till de äldre. Att inte fler hittills har blivit sjuka är otroligt, säger en undersköterska på ett demensboende i Stockholm.

Hon lyfter kontrasten mellan deras skyddsnivå och de som kommer och tar prover för covid-19 med full utrustning.

– Vi har fått några visir som ska återanvändas och spritas men vi får inga munskydd. Och vi får inga rekommendationer och inga riktlinjer, det är skandal.

Chefen ville inte testa

”För djävligt” och ”ohållbart”. Det är ord som en annan undersköterska i Mellansverige använder för att beskriva situationen på äldreboendet där hen arbetar. 

– Munskydd, visir och förkläden tycker de att vi ska återanvända. För det finns inte tillräckligt.

Enligt den anställda har flera äldre smittats och avlidit. På ett möte kom frågan upp om att testa personalen.

– Då sa chefen att ”Nej, vi väljer att inte testa er för det kommer visa att de flesta är smittade redan”. Då kommer ingen kunna jobba.

SVT har varit i kontakt med ledningen för verksamheten som tar avstånd från uttalandet, och säger att man för diskussioner med andra aktörer om att kunna starta en testning av personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.