Samhalls lokaler i Köping, där personer med olika typer av funktionsnedsättning jobbar, anmäldes tidigare i år till Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Personalens lokaler döms ut – Samhall hotas av vite

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Samhall måste göra om sina lokaler i Köping. Annars hotas företaget av vite på 150 000 kronor.

Samhalls lokaler i Köping, där personer med olika typer av funktionsnedsättning jobbar, anmäldes tidigare i år till Arbetsmiljöverket.

– De anställda trivs inte där, det är för trångt, säger skyddsombudet Veronica Boström till SVT .

Kraven på Samhall

Efter att Arbetsmiljöverket gjort två inspektioner ställer man nu flera krav på Samhall:

  • De anställda ska få tillgång till duschar.
  • Det ska finnas en viloplats som är ”bekväm och ostörd” och ”tillräckligt stor för att man ska kunna vila liggande”.
  • Samhall ska också undersöka om det finns faktorer i arbetsmiljön som är psykiskt påfrestande eller innebär risk för konflikter, och sedan göra en handlingsplan för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Om Samhall inte åtgärdar bristerna hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 150 000 kronor. Tidsgränsen är 31 oktober för undersökningarna och handlingsplanen, och 1 mars nästa år för duscharna och viloplatsen.

”Ser över lösningar”

Samhalls HR-direktör Monica Höglind uppger för SVT Nyheter att man tagit till sig av kritiken. ”Tillsammans med fastighetsägaren har åtgärder vidtagits i syfte att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare. Eftersom vi växer i området är vi just nu i en process där vi ser över alternativa lösningar gällande lokaler för våra medarbetare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.