Persson: Vi föll på fastighetsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Göran Persson anser att fastighetsskatten orsakade socialdemokraternas valförlust 2006.

I sin bok Min väg, mina val skriver han att han ville frysa skatten, men finansminister Pär Nuder avrådde. Han ville fokusera på välfärd och rättvisa och ansåg att sänkt fastighetsskatt drevs av små påtryckargrupper.

Persson valde att inte ta strid. ”Detta var troligen en av mina stora felbedömningar i valrörelsen, men jag orkade inte köra över min tredje finansminister i denna fråga”, skriver Persson i boken som kom ut i dag.

Hanterade spänningen skickligt

Persson avslöjar dessutom en konflikt mellan Anna Lindh och Pär Nuder. Anna Lindh ska ha blivit arg då Göran Persson gav Pär Nuder i uppdrag att hålla det prestigefyllda talet under upptakten till EMU-kampanjen. ”Tycker du inte att det räcker med striden om EMU i partiet? Ska vi ha en strid om ordförandeskapet också?”, sade hon på Perssons telefonsvarare ett par dagar senare.

Samtidigt skriver han att både Nuder och Lindh hanterade spänningen dem emellan skickligt.

Persson ville lämna posten

Persson skriver också i boken att han ville avgå flera gånger. Han skriver att han ”fick nog” redan efter ett år på statsminister-

posten. Den känslan återkom efter valet 2002, så han var beredd att hoppa av uppdraget. ”Jag var tröttkörd efter en lång valrörelse, jag hade svåra smärtor i höften och var inne i en skilsmässoprocess. Jag hade fått nog. Jag ville avgå.”

När det gäller turerna efter Tsunamin, annandag jul 2004 riktar Persson kritik mot utrikesdepartementets toppstyrda organisation, men han försvarar Lars Danielsson och Laila Freivalds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.