Peter Eriksson (MP) i Aktuellt. Foto: SVT

Efter ilskan: Nu kan svenskarna få surfgräns

Uppdaterad
Publicerad

Telia har klippt kopparnätet till den fasta telefonen på flera håll i landet – vilket väckt kritik från flera drabbade i glesbygden. Nu ger regeringen ett nytt uppdrag till Post- och telestyrelsen. De ska se över den miniminivån på den näthastigheten som alla garanteras och ge förslag på hur man ska höja den.

– Det uppdraget kommer vi lämna inom en vecka, berättade digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) i Aktuellt.

Och det skulle kunna leda till en automatisk paus av nedläggningen?

– Ja, och då måste vi i regeringen ta ställning till det. Tar vi ett sådant beslut så innebär det en höjning av miniminivån. Då kan alla räkna med en högre nivå på internetuppkopplingen, säger Peter Eriksson.

Läs mer: Telia: ”Vi kan inte garantera säkerheten”

Beslutet kan komma redan i år.

– Alla kan komma att erbjudas en bättre nivå än tidigare, både internet och telefoni, sade Peter Eriksson.

”Oron kan vara överdriven”

Många har drabbats av nedmonteringen av det fasta telefonnätet i gledbygden. Men Peter Eriksson säger att nedstängningen av det fasta telefoninätet har pågått i flera år, och att det skulle vara svårt att stoppa processen.

– Det har gått så långt nu och det finns ingen möjlighet att stoppa detta. Digitaliseringen som helhet förändrar hela samhället, sade han.

Läs mer: Fyra år utan fast telefoni – problemen kvarstår

Peter Eriksson menade även att täckningen fungerar väldigt bra på det flesta ställena i landet.

– Oron kan ibland vara lite överdriven, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.