SD:s toppkandidat Peter Lundgren. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Peter Lundgren (SD) polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

En polisanmälan om sexuellt ofredande har inkommit mot SD:s Peter Lundgren. Partiledare Jimmie Åkesson uppger att händelsen inte påverkar förtroendet för Lundgren.

– Det har inte med saken att göra om någon polisanmäler, utan det är i sådana fall vad en rättslig process så småningom leder fram till, säger han till SVT.

Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, har anklagats för och bekräftat att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten vid ett partiarrangemang förra året.

Nu har en anmälan mot honom kommit in från en privatperson ur allmänheten med rubriceringen sexuellt ofredande.

Åklagare ser över anmälan

Åklagare ska nu utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Lundgren, eller om ärendet kommer läggas ned.

– Vi kommer titta på anmälan, och till den är det bifogat någon handling, och så får vi läsa och se om det underlaget räcker eller om vi får ta in mer material för att ta ställning till om vi ska gå vidare, säger Anders Jakobsson, överåklagare på Särskilda åklagarkammaren.

-  I dagsläget finns det ingen som är misstänkt för brott, utan det är en anmälan som kommit in som vi ska titta på.

Åkesson: Påverkar inte förtroendet

Partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT att polisanmälan inte påverkar förtroendet för Peter Lundgren.

– Det har inte med saken att göra om någon polisanmäler, utan det är i sådana fall vad en rättslig process så småningom leder fram till som skulle kunna påverka förtroendet, men där är vi ju inte nu. Det här är som jag upplever det en sak som två vuxna människor har utagerat sinsemellan.

Han hänvisar också till den film partiet släppt där kvinnan och Peter Lundgren pratar om händelsen.

– Den berörda kvinnan har vi pratat med och lyssnat på och vi har agerat på det sätt hon känner sig bekväm med. Mycket mer än så tänker inte jag göra.

”Inte målsägande som styr”

I en kommentar från SD:s pressavdelning säger kvinnan själv att hon anser att händelsen är utagerad och att hon inte tycker det är en polisiär angelägenhet.

Men då sexuellt ofredande faller under allmänt åtal innebär det att polis kan utreda och åklagare kan väcka åtal även om målsäganden själv inte yrkar på något straff eller vill medverka.

– Det är inte målsägande som styr det då. Sen är det bekymmersamt rent bevismässigt om målsägande inte vill medverka, om det skulle inledas en förundersökning, säger Anders Jakobsson och fortsätter:

– Men som sagt där är vi inte än, utan vi ska titta på om vi ska gå vidare med det här eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.