Foto: SVT

Peter Springare: Hat och hot var väntat

Uppdaterad
Publicerad

Den numera kände polisen från Örebro, Peter Springare, var beredd på att hans inlägg skulle användas för att sprida ett rasistiskt budskap. Det säger han i Veckans brott.
– Jag kan inte avhålla mig för att beskriva en verklighet som jag tycker är ett problem.

Det var ett inlägg på Facebook om att invandrare är kraftigt överrepresenterade bland grovt kriminella som fick örebropolisen Peter Springare att bli känd över hela landet. Han fick motta både kärlek och hat för sitt uttalande. En del ansåg att media och myndigheter har ”mörkat sanningen”, medan andra tyckte att han bidrog till rasism.

Vill inte skylla på invandrare

I Veckans brott berättar han att han inte tycker att invandring ska kopplas till problem inom vård eller skolor.

– Det är inte en sådan koppling jag gör, den har tolkats så, men det är inte det jag egentligen menar. Det budskap jag vill ha ut och som är kärnfrågan är att inte peka finger åt invandrarna, inte att det är invandrarnas fel och inte att invandrarna är kriminella. Jag kan peka finger på att politikerna för en väldigt dålig politik.

Men Springare säger att han var medveten om att hans inlägg skulle bli uppmärksammat, och att det kunde leda till hat och hot.

– Detta var jag medveten om när jag la ut det. Jag kan inte avhålla mig för att beskriva en verklighet som jag tycker är ett problem. Jag kan inte ändra och försöka selektera vad jag vill säga och vilket budskap jag vill föra fram i förhållande till vilka som kanske ska dra nytta av detta för helt andra syften. Då har man verkligen sålt in sig för att inte utnyttja yttrandefriheten, säger han.

Inget nytt enligt GW Persson

Varken han eller Leif GW Persson tycker att överrepresentationen är något man ska hymla med.

– Överrepresentationen är ett faktum.

Men detta är inget nytt, menar Leif GW Persson.

– BRÅ har genom åren gjort totalt 24 undersökningar om detta. Det som är nytt är att plötsligt biter argumentet.

Vill att politiker ska agera

Peter Springare understryker att man inte bara ska lita på hans bild helt och hållet, utan att man ska ta del av forskning som finns.

– Det här ska inte baseras på min iakttagelse och läggas fast som någon sanning. Det är naturligtvis en sanning som jag berättar om min vardag, men det är väldigt viktigt att det vilar på kunskapens grund.

– Jag tycker att politikerna ska ta tillbaka makten över detta ämne och ta tag i frågan.

Han är övertygad om att det viktiga är att förstå varför invandrare är överrepresenterade, och menar att det finns många bakomliggande orsaker. I programmet berättar en forskare om de socioekonomiska anledningarna som ofta ligger bakom, och Springare håller med.

– Orsaken är de socioekonomiska faktorerna, att man bor i utanförskapsområden och att vi till mångt och mycket skapar detta kriminella beteende på det sätt vi tar hand om de invandrare vi har. Det har bedrivits en invandrings- och integrationspolitik som inte riktigt håller måttet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet