Pillret som gav kvinnor frihet

Uppdaterad
Publicerad

I år firar p-pillret 50 år. Pillret som anses vara en av de viktigaste upptäckterna för kvinnors jämställdhet. Plötsligt blev det möjligt för kvinnor att välja när och hur många barn de vill ha.

Allt började i USA på 1950-talet. Det var en tid när det blev tillåtet att informera om födelsekontroll.

Den kontroversiella kvinnorättsaktivisten Margret Sanger, öppnade USA:s första klinik för att hjälpa kvinnor med preventivmedels-rådgivning.

Eländet väckte drömmar

Av allt elände hon såg av oönskade graviditeter och illegala aborter började hon drömma om ett ”magiskt piller” som skulle skydda kvinnorna.

Hon fick med sig den stenrike feministen Katharine McComick som beslöt att använda pengarna hon ärvt av sin man för att göra fantasin om ett fantastiskt piller till verklighet.

pillret godkänes bara för mensvärk

Kvinnorna fick kontakt med två forskare som gärna antog utmaningen. Det var John Rock, en katolsk läkare som var specialist på fertilitet, och biologen Gregory Pincus som hade på sin meritlista att han provrörsbefruktat en kanin 1934.

Projektet var inte rumsrent och när det första p-pillret kom ut på marknaden 1957 var syftet så kontroversiellt att det endast fick godkännas för mensvärk. På etiketten stod det: ”Varning! Detta läkemedel förhindrar ägglossning.”

Plötsligt hade alla besvär

Det visade sig finnas en jättemarknad för läkemedlet, för inom två år hade plötsligt en halv miljon amerikanska kvinnor plötsligt svåra menstruationsbesvär.

I Sverige godkändes p-pillret först 1964 och även i vårt land krävdes det påverkan av kvinnorörelsen.

Trots att det till en början var svårt att få tag i läkare som ville/kunde skriva ut p-piller och det var dyrt, så var det efter några år över 400.000 svenskor som använde p-piller.

Moralpanik

Den stora frihet det inneburit för kvinnorna att själva styra över när de vill bli med barn har också orsakat moralpanik.

Under den sexuella revolutionen på 1960-talet så var det debattörer som skyllde på det lilla vita pillret.

P-pillrens förespråkare under 1950- och 1960-talen trodde

att pillret skulle utrota fattigdom, överbefolkning, skilsmässor och till och med krig. Optimismen var stor.

En mänsklig rättighet

Riktigt så bra har det inte blivit runt om i världen men sedan 1968 har FN slagit fast att det är en mänsklig rättighet att bestämma över sitt barnafödande.

Varje lands regering ska till att folk får sexualupplysning och preventivmedelsrådgivning.

Uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor i olika länder skyddar sig i dagsläget med p-piller.

Inger Haupt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.