Piloter varslar om sympatistrejk

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Pilotförening varslar om sympatiåtgärder mot flygbolaget Norwegian Air Shuttle från den 11 november.

– Vi fördömer Norwegians planer och stöttar NPU och Parat fullt ut i den här konflikten, säger Martin Lindgren, vice ordförande i SPF, i ett uttalande.

Konflikten handlar om att Norwegian vill att de skandinaviska piloterna ska gå över från sina nuvarande anställningar och i stället anställas i bemanningsföretag inom koncernen.

Norwegianstrejk 2013

Den som inte accepterar förändringen riskerar att förlora jobbet, enligt facket. Den norska Norwegian Pilot Union har redan aviserat åtgärder mot bolaget.

SPF: De vill splittra kåren

De bemanningsföretag som Norwegian använder för flygningar från Spanien, England och Finland till Skandinavien är inte sällan registrerade i länder där arbetsrätten är svagare än i Skandinavien, enligt SPF, som menar att omorganisationen inom Norwegian går ut på att splittra pilotkåren och försvaga piloternas ställning.

– Norwegian vill vara på den köpstarka skandinaviska marknaden, men vill inte betala skandinaviska löner eller låta personalen omfattas av skandinavisk arbetsrätt. Äta kakan och ha den kvar alltså. Då tvingas man till dessa fantasifulla upplägg med personal som arbetar i Skandinavien men är anställda i ett annat land och flyger flygplan registrerade i ett tredje. Facklig organisation och kollektivavtal vill man heller inte ha, säger Gunnar Mandahl, ordförande i SPF, i pressmeddelandet.

Kabinpersonal strejkar inte

Drygt 600 piloter lägger ner arbetet från måndag morgon om inte parterna kommer överens senast vid midnatt natten till måndag, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB. Strejken kommer att drabba Norwegians baser på Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim, Arlanda och Kastrup.

Norska fackförbundet Parat har fått försäkringar från flygbolaget om att Norwegian inte ska nyttja kontraktspiloter vid en pilotstrejk. Kabinpersonalen kommer inte att sympatistrejka, men kommer att befrias från arbete från arbetsgivarens sida om piloterna går ut i strejk, enligt NTB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejk 2013

Mer i ämnet