Placebo påverkar oavsett intellekt

Publicerad

Placebo anses kunna ge fysisk effekt genom att patienten förväntar sig effekten intellektuellt. Ny svensk forskning visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning också påverkas av placebo, skriver SR Vetenskapsradion.

Enligt Karin Jensen, placeboforskare vid Karolinska institutet, kan det bero på en indirekt förväntan från den sociala omgivningen.

– Om man inte skapar förväntningar med hjälp av information som man sammanställer på ett intellektuellt plan så kan man också bli väldigt påverkad av det som sker i omgivningen, de förväntningar som kommuniceras via de vårdgivare och de familjemedlemmar som man omger sig med. Och att det sammantaget kan skapa en implicit förväntan som förändrar neurobiologin och i förlängningen också beteendet hos patienten, säger hon till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.