Foto: TT

Plan för att stödja mjölkbönder

Uppdaterad
Publicerad

En handlingsplan med över 80 punkter, men få här-och-nu-åtgärder. Det är resultatet av landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) krismöte med mjölknäringen.

– Det handlar om förbättringsförslag, både på kort och lång sikt, säger Sven-Erik Bucht på en pressträff.

– Det handlar lite om att skapa en ”bridge over troubled water”.

UG – Kris i Bregottfabriken

De allra flesta förslagen handlar om mer analys och utredning. Det finns få konkreta här-och-nu åtgärder.

Det ska bland annat utredas om sänkt arbetsgivaravgift för ett företags första anställda i små företag är en bra åtgärd för att stärka företagens konkurrenskraft. En plan ska också tas fram för att stötta mjölkföretagare i svårigheter.

”Det måste hända något snabbt, annars är det kört”

Stefan Gård, ordförande för organisationen Sveriges Mjölkbönder, tycker att det är bra att mjölkböndernas situation diskuteras, men menar att det måste till fler konkreta åtgärder snabbt.

– När ska det här generera pengar i plånboken till bonden? Politiken måste göra något snabbt nu och det måste handla om kronor och ören för bönderna. Gör de inte det, så har vi ingen svensk mjölkproduktion om fem-tio år, säger han.

Stefan Gård pekar bland annat på dieselskatten och på att bönderna ska få bättre betalt för att korna betar ute under sommarhalvåret.

– Nu gäller det att de kavlar upp ärmarna och tar de här besluten snabbt, annars är det kört, säger han.

Märkning av mjölk

En rad punkter i handlingsplanen handlar om att ursprungsmärka svenska mejeriprodukter mer samt berätta om vad som skiljer svensk mjölkproduktion från andra länders.

Sven-Erik Bucht trycker på att mjölknäringen har en viktig roll att spela i landsorten.

– I grunden handlar det här om jobben. De här mjölkföretagen är ofta motorn på landsbygden, säger Bucht.

Arbetet med handlingsplanen kommer nu att fortsätta.

Arla sänker mjölkpriset till bönderna

Just före landsbygdsministerns möte meddelade Arla att mjölkpriset till bönderna sänks med 8,9 öre till 273 öre per kilo.

Mjölkpriset har åkt som en jojo upp och ner bara det senaste halvåret. Före jul förra året sänktes det med 18 öre, sedan höjdes det med nästan lika mycket i mars, för att nu sänkas tillbaka en bit.

Men priset per kilo mjölk är mycket lägre än vad det borde vara för att ge bönderna rimliga förutsättningar, enligt Sveriges Mjölkbönder.

Arla motiverar prissänkningen med att utvecklingen på marknaderna är fortsatt negativ och varnar för att det kommer ytterligare prissänkningar för bönderna längre fram.

”Alla vill hjälpa till”

På mötet med Sven-Erik Bucht deltog bland andra företrädare för LRF Mjölk och Sveriges Mjölkbönder. Vid det inledande mötet i februari, sade Bucht att ”alla” vill hjälpa till för att hitta lösningar för mjölkbönderna. Tre arbetsgrupper tillsattes för att skriva en handlingsplan, inom områdena kapitalförsörjning, marknad samt rådgivning och produktion. I grupperna har också ingått folk från banker, myndigheter, mejerier och handeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kris i Bregottfabriken

Mer i ämnet