Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi överträffar redan EU:s mål om minskad plastkonsumtion med god marginal”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: SVT

Plastpåseskatten tas bort helt 2024

Uppdaterad
Publicerad

I november nästa år tas den omdiskuterade plastpåseskatten helt bort. Den infördes 2020 och tidigare i år föreslogs en sänkning i årets höstbudget men nu slopas den helt, det meddelar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

– Vi överträffar redan EU:s mål om minskad plastkonsumtion med god marginal, säger hon.

När den extra skatten på plastpåsar tas bort minskar skatteintäkterna med 650 miljoner kronor per år. När den infördes innebar den en fördubbling av priset på plastkassar i matbutiker.

Plastpåseskatten drevs fram av Liberalerna och infördes 2020 som en del i det EU-direktiv som säger att förbrukningen av plastkassar ska minska till 40 stycken per person varje år senast 2025. 2020 röstade både L och KD ja till skatten, men de har därefter vänt i frågan.

– Vi är övertygade om att svenska folket använder sig av plastpåsar på ett klokt sätt i sin vardag och att det inte finns ett syfte i att de ska vara extra dyra, säger Romina Pourmokhtari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.