Plåtslagare HD-dömd för istappsolycka

Publicerad

Ansvaret för att en 14-årig pojke dödades av en fallande istapp i Stockholm city för tre år sedan ligger på plåtslagerifirman som skötte snöröjningen. Det konstaterar Högsta domstolen i en dom i dag.

HD fastställer därmed hovrättens dom. Svea hovrätt dömde i december 2003 chefen för plåtslagerifirman till villkorlig dom och 60 dagsböter för vållande till annans död.

Domen får stor betydelse för landets fastighetsägare/plåtslagare som nu får ett klart besked om vem som bär ansva- ret för fallande istappar från hustak.

Det var en kväll i januari 2002 som en stor isklump rasade ned från taket på en fastighet på Drottninggatan i Stockholm och träffade pojken så olyckligt att han avled av skadorna.

Besiktning från gatan
Plåtslagarfirman hade ett avtal med fastighetsägaren om snöskottning av tak och gångbanor. Enligt avtalet skulle firman genom yttre besiktning bestämma när snöskottningen skulle ske och vid behov skulle den utföras snarast möjligt.

På morgonen samma dag som olyckan inträffade gjorde chefen en rutinmässig så kallad yttre besiktning av taket. Han tittade från gatan upp mot taket och såg inget oroande. Först när olyckan hänt skickades personal upp på taket för att röja is och snö.

Enligt HD gjorde inte mannen tillräckligt för att hålla taket fritt från is och snö. Han anses därmed av oaktsamhet ha orsakat pojkens död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer