Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Johan Ehrenberg och PM Nilsson diskuterar coronakrisens ekonomiska följder. Foto: SVT

PM Nilsson och Johan Ehrenberg om hotande ekonomisk kris: ”Handlar om att rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, vill öppna upp samhället igen för att rädda näringslivet. Johan Ehrenberg, grundare av rödgröna ETC, vill låta börsen rasa och påbörja en omställning av samhällsekonomin. Här möts de.

Samhällets restriktioner under coronakrisen hotar att få svåra ekonomiska konsekvenser.  

Alldeles för svåra, tycker PM Nilsson, ledarskribent på Dagens Industri. 

– Det farligaste med den ekonomiska krisen som vi är på väg in i, är den hotande massarbetslösheten i Europa och i USA. Den är farlig för folks liv och hälsa, säger han i Mötet. 

Tolkar PM Nilsson i ledartext

Han argumenterade i en ledartext för att Sverige borde öppna upp samhället igen, för näringslivets skull. 

PM Nilssons ledartext fick Johan Ehrenberg, grundare till rödgröna tidningen ETC, att reagera i en egen ledartext där PM Nilsson anklagas för att ”börja räkna antalet döda och finner att kostnaden för detta lilla antal inte är rimligt att betala”.

I Mötet går de till botten med vad de egentligen menade.

– Det som gjorde att jag reagerade så starkt på din text var att jag fick känslan av att de hjul som ska börja snurra, det är börsen och finansmarknaderna. Och sen använder du argument om massarbetslöshet, men det finns ju helt andra lösningar på det, säger Johan Ehrenberg.

”Relativiserar inte offren”

PM Nilsson håller inte alls med om att han skulle ”räkna antalet döda”:

– Jag relativiserar inte offren i corona. Däremot säger jag att det finns inget samhälle som till vilket pris som helst räddar liv. Man tillåter alkohol och tobak till exempel. Eller privatbilism. Det om någonting är ju dödligt, säger han i Mötet.

Kostar Sveriges smittskydd för mycket ur ett ekonomiskt perspektiv? PM Nilsson och Johan Ehrenberg tycker helt olika i frågan. Se utdrag ur deras möte i klippet ovan eller hela programmet på SVT Play.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer