Karin Adelsköld – årets roligaste kvinna 2011 – upplever kraftig PMDS, som är en svårare variant av PMS. Foto: SVT.

PMDS gör livet allt annat än roligt

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 50.000 svenska kvinnor är drabbade av den allra värsta typen av PMS, som heter PMDS – premenstruellt dysforiskt syndrom.

Magont, irritation eller trötthet. Många kvinnor börjar ana vad som är på gång. Det är snart dags för mens. För somliga är tiden före mens inget större problem, men för andra är det ett rent helvete.

Symptomen kan till exempel vara aggressivitet och kraftig nedstämdhet. Många tar antidepressiv medicin i brist på annan hjälp.

Karin Adelsköld är ståuppkomiker och tv-programledare. Just nu är hon aktuell i SVT:s lördagsunderhållning Alla tiders hits, som hon leder tillsammans med musikern Niklas Strömstedt.

Årets roligaste kvinna fick PMDS

2011 utsågs hon till Sveriges roligaste kvinna men, många gånger är Karins liv allt annat än skoj.

När det är dags för veckan före mens, då kommer irritationen och Karin blir både arg och ledsen.

– PMS:en kom efter två barn och efter jag passerat 35. Det tog så många år innan jag förstod att det var pms. Det är så märkligt nu efteråt. De här utbrotten, depressionerna, galenskapen som kom exakt samma tid varje månad. Jag insåg inte det. Jag tänkte mer att jag har sådana perioder. Jag är lite labil.

Självmordstankar

Karin lider av pmds, premenstruellt dysforiskt syndrom. Klassiska symptom är gråtattacker, vredesutbrott, ångest och depression.

– Det som patienter brukar beskriva som det svåraste är aggressiviteten. Särskilt om man har barn och så. Det är svårt att behärska sig, men även nedstämdhet kan vara ett svårt symptom. Det finns kvinnor som har självmordstankar före mens faktiskt, berättar professor Marie Bixo vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

Mannen får ta skit

Genom åren har Karin förstört ett flertal relationer.

– Jag har förstört jobbrelationer, andra relationer, mina barn har fått ta mycket, min exman och min nuvarande man har fått ta mycket. Men när det har gått över tänker jag, hur kan jag göra så mot de jag älskar mest eller jätteviktiga arbetsgivare.

– Sedan tar det en vecka att smälta och sedan har jag haft en bra vecka och då har jag i många fall fått be om ursäkt. Men då är det så här att folk tar inte PMS på allvar. Och då ringa någon och säga; jag är hemskt ledsen men jag har PMS. Det låter ju som ett dåligt skämt.

Har startat blogg med mannen

Och Karin är inte ensam. Nästan 50.000 kvinnor är med om samma sak, månad efter månad.

Tillsammans med fästmannen Anders Wennerberg har Karin startat en blogg, ”Livet med pms”.

– Jag tycker det är bra. Väldigt bra. Skönt att få möjlighet att få uttrycka faktiskt hur det kan vara, att leva tillsammans med någon med pms. Både män och kvinnor har läst inläggen och kommenterat. Men det är tufft också att skriva, mycket känslor som kommer upp. Man tänker tillbaka på situationer. Det tar en hel del men det är samtidigt väldigt skönt och jag upplever att väldigt många känner igen sig, säger Anders.

Andras galna historier ett stöd

– Det som har hjälpt mig mycket är att höra andras historier. Men jag önskar att det fanns mer forskning, så att vi kunde veta; vad är det som orsakar pms? Hur mycket kan man göra på egen hand?

– De tabletter jag tar är ju inte för det här, utan är för depression i allmänhet. Tänk om det kunde finnas något som är ännu mer riktat, säger Karin.

Ny forskning om pmds

Ja, idag är det vanligt att kvinnor som lider av pmds lindrar sina besvär med antidepressiva medel.

Men det finns hopp. Eventuellt kommer det att finnas en PMDS-medicin ute i handeln inom några år. En läkemedelsstudie har just startas för att hitta ett botemedel.

– Den här studien hänger ihop med den teori vi har om vad som är orsaken till humörsymptomen vid pms och det är en nedbrytningsprodukt från hormoner som bildas mellan ägglossning och mens. Med den här behandlingen hoppas vi kunna blockera den här effekten, säger professor Marie Bixo vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

”Håller jag på att bli galen?”

– Mitt bästa tips är att hålla koll på menscykeln och börja skriva ner hur man mår varje dag. Så efter två månader ser man faktiskt rätt tydligt, en tydlig gräns. En tanke är; och gud håller jag på att bli galen? Det är en bra indikation på att det är någonting som inte stämmer. Och det är troligtvis inte alls det, utan det är något annat. En tredje är, om man mår mycket bättre, om det blir en jätteskillnad när mensen kommer, då är det något hormonellt.

”Molnen skingras när mensen kommer”

– Samma dag, samma sekund som mensen kommer, så skingras molnen och så blir allting enkelt, och lätt, och roligt igen. Det blir en sådan enorm skillnad, säger Karin Adelsköld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.