Foto: Scanpix

Transsexuell parlamentsledamot frihetsymbol i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Pridefestivalen är i full gång och på fredag kommer ett av festivalens dragplåster till Sverige – den första transsexuella parlamentsledamoten i Polen, Anna Grodzka. Men för hbt-personers situation i Polen är vägen fortfarande lång, vittnar homosexuelle Michal Piotrowski som SVT talat med.  

Polens första transsexuella riksdagsledamot gästar Pridefestivalen, inbjuden av RFSL och Polska institutet. Anna Grodzka kommer till Sverige tillsammans med Polens första öppet homosexuella parlamentsledamot, Robert Biedroń, som båda valdes in i polska parlamentet 2011.

I år väljer Pridefestivalen att sätta fokus på situationen för hbt-personer i övriga delar av världen, bland annat genom att stödja personer från platser där festivalerna motarbetas av såväl polis och myndigheter som homofoba politiska grupper.

Pridefestivalen

Polen är ett av de länder där man trots en del positiva förändringar på senare år, fortfarande har en lång bit kvar att gå, menar Michal Piotrowski, projektledare för hbt-frågor på Polska institutet. Debatten kring två lagförslag om registrerat partnerskap stoppades i riksdagen så sent som i juli i år, av det regerande konservativa partiet Medborgarplattformen.

–Skillnaden mellan Sverige och Polen är fortfarande enorm. Med Polens starka förankring i katolicismen tar alla förändringar extra lång tid. Den katolska kyrkan definierar homosexualitet som något förkastligt och syndigt och det påverkar polackernas inställning, säger Michal Piotrowski, som själv är homosexuell och uppväxt i Polen.

Chans att förändra

Anna Grodzka, som genomgick ett könsbyte för två år sedan, bestämde sig för att kandidera för att få människor att vänja sig vid transsexualitet. Att Biedroń och Grodzka intagit parlamentet betyder enormt mycket för den polska hbt-rörelsen, menar Piotrowski.

–De har den stora chansen att kunna förändra lagen så att den blir mer tillmötesgående för hbt-personer. Men först och främst visar detta att samhället har redan börjat vara mer tolerant. Som Grodzka uttryckte det själv: ”Att Robert Biedroń, som är öppet homosexuell, och jag sitter med i parlamentet är en symbol för friheten, och människor kommer allt oftare att kräva frihet”, säger Michal Piotrowski.

Mycket har dock hänt de senaste åren, när Europride anordnades i Warszawa för två år sedan var många förvånade, speciellt som stadens egna pridefestival hade förbjudits endast fem år tidigare. Samma år visade den homoerotiska konstutställningen Ars Homo Erotica på stadens nationalmuseum. Dessa två händelser fick ett stort symbolvärde för hbt-kampen i Polen.

Svårt att komma ut

När Michal Piotrowski växte upp i Polen under 80- och 90-talet var homosexualitet tabu och debatten tyst. Han menar att det fortfarande är svårt att komma ut och att det krävs både lagändringar och bättre skolundervisning i ämnet.

–När jag var tonåring hade jag ingen tillgång till information och inga som helst förebilder. Homosexualitet verkade inte alls existera i Polen för det fanns ingen som helst debatt i media. För mig var det nästan omöjligt att komma på att jag var homosexuell på grund av det.

Michal Piotrowski lämnade Polen bakom sig och flyttade till Sverige. Det var först här som han kunde utveckla sin identitet och leva som homosexuell. Fortfarande har han inte kommit ut inför sin släkt i Polen.

–Min mamma och min bror vet. Min pappa anar nog men vi har aldrig pratat om det.

Lång väg kvar

Anna Grodzka kämpar för att ändra lagen om könstillhörighet och att staten ska hjälpa till att finansera könskorrigerande operationer i Polen. Enligt Michal Piotrowski är vägen dit lång. Attityderna mot transexuella är fortfarande fyllda av fördomar och okunskap.

–Flera negativa vanföreställningar kvarstår, oftast att transsexuella ”byter kön” av någon sorts tillfällig nyck.

Men Michal Piotrowski har gott hopp om framtiden.

–Det gläder mig att det finns mycket bättre förutsättningar för unga hbt-personer i Polen just nu. Att de slipper berövas på sin ungdom och första kärlek som jag blev.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pridefestivalen

Mer i ämnet