• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Statsministerbostaden Sagerska palatset i Stockholm Foto: SVT

Skyddsvakt död vid Reinfeldts hus

Uppdaterad
Publicerad

En skyddsvakt har dött i statsminister Fredrik Reinfeldts bostad Sagerska huset. Enligt källor till SVT tog vakten sitt eget liv. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.

Det var vid 13-tiden i dag som polis kallades till Segerska huset då en man hittats skadad innanför skalskyddet i statsministerns bostad. En dryg timma senare meddelades att mannen avlidit till följd av skottskador.

Den döde mannen var en skyddsvakt anställd av Svensk Bevakningstjänst. Han hade jobbat för företaget sedan 2006. Han hade rätt att bära vapen och uppfyllde kraven som ställs för att arbeta som väktare och skyddsvakt. Allt tyder på att mannen har tagit sitt liv.

-Han hittades på en toalett med skottskador av sitt eget vapen, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman på länskommunikationscentralen, till TT.

–Det som har inträffat har i nuläget ingen koppling till riksdag och regering och det rör sig inte om en anställd på säkerhetspolisen, sa Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo, till SVT Nyheter tidigare under eftermiddagen.

Reinfeldt var inte på plats

Den avlidne skyddsvakten befann sig innanför den del av byggnaden där det finns en vakt, men hade enligt polisen behörighet att vara där. Fredrik Reinfeldt var inte på plats i bostaden under det inträffade.

Enligt SVT:s reporter på plats var det vid 14-tiden ett rejält pådrag med fem polisbilar, en civilpolisbil och två pikétbussar.

Sagerska huset ligger granne med regeringskansliet Rosenbad och köptes av staten 1988. 1993 påbörjades en ombyggnad av fastigheten som sedan 1995 fungerar som tjänstebostad åt Sveriges statsminister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.