Polis sköt man – förundersökning läggs ner

Publicerad

Förundersökningen om en polis som misstänkts för vållande till annans död i Husby utanför Stockholm läggs ned. Det meddelar Åklagarmyndigheten.

– Förundersökningen läggs ned eftersom det inte längre finns anledning att anta att brott förövats. Det dödande skottet har avlossats i nödvärn, säger Eva Finné på åklagarmyndighetens hemsida.

Händelsen utspelade sig i Husby i nordvästra Stockholm i maj tidigare i år och har pekats ut som den utlösande faktorn till de omfattande oroligheter och kravaller som efter händelsen spred sig till flera förorter runt om i Stockholm och även andra delar av landet.

Den 69-årige mannen sköts till döds av polisen i samband med en husrannsakan. Polisen uppfattade honom som hotfull sedan de sett honom vifta med en kniv.

Uppfattades som aggressiv

I åklagarens beslut går det att läsa att polisen uppfattat mannen som aggressiv och påverkad och att man gjort flera försök att få kontakt med paret, något som misslyckades. Det enda poliserna hörde var en mansröst som uppfattades som aggressiv.

Till slut bröt sig polisens piketstyrka in för att gripa mannen och ”säkerhetsställa att hustrun inte kommit till skada”.

Efter upprepade uppmaningar rörde sig paret från vardagsrummet mot dörröppningen till hallen, hustrun först och mannen bakom. Mannen hade då en stor kniv i handensom han vägrade att släppa.

För att få kvinnan fri från mannen ska polisen ha sprutat pepparspray samt kastat en distraktionsgranat. Hustrun kunde då ta sig till köket följd av en polis.

När mannen fortsatte att ignorera uppmaningarna att släppa kniven använde polisen ytterligare två distraktionsgranater och den polisman som stod närmast avlossade också ett varningsskott i golvet.

Genom att med höjd kniv tagit ett steg mot polisen – uppfattade polisen detta som en påbörjan till ett angrepp, samma polis som avlossat skottet i golvet sköt då mannen i huvudet. Ungefär samtidigt ska polisen närmast bakom också ha avlossat ett skott mot mannens ben, men detta skott missade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisen sköt man i Husby

Mer i ämnet