Postboxar som polisen intresserar sig för i utredningen mot Akilov

Polis-spåret i terrorutredningen: Postboxar undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har gått sedan den brutala attacken på Drottninggatan som dödade fyra personer och skadade 15. Ett 50-tal poliser och ytterligare utredare och analytiker från Säkerhetspolisen undersöker nu den misstänkte Rakhmat Akilovs förehavanden under tiden han vistats i Sverige. Bland annat undersöks postboxar där Akilov har befunnit sig.

Ett av polisens spår som man just nu undersöker är en adress norr om Stockholm som kopplas till 39-årige Akilov. På lägenhetsadressen står en 38-årig man skriven som lägenhetsinnehavare. Han pekas ut som huvudman för en riv- och saneringsfirma som Akilov arbetat för.

Under 2015 och 2016 har Akiilov sammanlagt fått utbetalt 164.000 kronor från företaget. Boende i området bekträftar att Akilovs setts i området.

LÄS MER: Det här vet vi om den misstänkte, Rakhmat Akilov

Undersöker namn

Han har även besökt en närbutik som ligger i anslutning till lägenheten. Samma butik hyr också ut ett knappt 100-tal postboxar. Personal på närbutiken bekträftar för SVT Nyheter att polisen ställt frågor om Akilov och även tagit kopior på de namn som hyr en postbox.

Polisen ville även ta del av bilder från företagets övervakningskamera. Men på grund av renoveringsarbeten har den inte fungerat den senaste månaden.

LÄS MER: Uzbekistan: Vi varnade för Akilov

Olika identiteter komplicerar

Enligt uppgifter till SVT Nyheter finns det ingen som hyrt en postbox under namnet Akilov eller Kurbonov (ett av de namn som Akilov har använt). Men Akilov har använt sig av minst två identiteter så att han har använt sig av något ytterligare namn är inte otroligt. Hans olika identiteter komplicerar utredningen som förväntas ta ett år att utreda.

LÄS MER: Det här vet vi om attacken på Drottninggatan

Rakhmat Akilov sökte i november 2014 uppehållstillstånd under namnet Rahmatjon Kurbonov. Efter många turer fattades ett definitivt utvisningsbeslut i december 2016 och polisen efterlyste honom i slutet av februari 2017.

GRAFIK: De var där när terrorn slog till

TV: Dagar av skräck, sorg och kärlek – sammanfattning av en dramatisk vecka

Fakta: Rakhmat Akilov/ Rahmatjon Kurbonov

2014-11-10 Ansökan om uppehållstillstånd

2016-06-15 Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd och fattar beslut om utvisning

2016-06-29 Hemlandspass omhändertagit av Migrationsverket, giltigt till och med 2023-02-13

2016-09-20 Migrationsdomstolen lämnar överklagan av Migrationsverkets beslut utan bifall

2016-12-15 Migrationsöverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd

2016-12-15 Tidsfrist för att lämna landet frivilligt inom fyra veckor meddelas av Migrationsverket

2017-02-13 Utvisningsbeslut lämnas till Polismyndigheten för verkställighet eftersom personen avvikit

2017-02-23 Ärendet inkommer till Polismyndigheten

2017-02-24 Ärendet registreras i Polisens ärendesystem

2017-02-27 Polisen efterlyser aktuell person mot bakgrund av att han är avviken och för att en verkställighet av det från Migrationsverket överlämnande utvisningsärenden ska genomföras

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.