Polisen: Med mer personal skulle vi kunna hitta fler liknande sajter

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen har den svenska polisen varit med och tagit ner en stor pedofilsajt med 400 000 användare. Sex länder har deltagit i polisarbetet och fyra tyska medborgare har gripits.

– Storleken på plattformen vittnar om vilket enormt intresse det finns på denna sida. 400 000 medlemmar är större än Malmös befolkning, säger Björn Sellström, kriminalkommissarie i SVT Morgonstudion.

Pedofilplattformen ”Boystown” skapades för bara några år sedan. Hur länge det har varit aktivt på Darknet är ännu oklart men enligt polisen innehåller Darknet ännu fler liknande chattsidor. Begränsade resurser gör det svårt för polisen att identifiera förekomsten av de dolda chattarna där sexualbrottsförbrytare samlas.

– Vi skulle kunna identifiera fler liknande plattformar om vi hade mer personal, berättar Björn Sellström, kriminalkommissarie och verksamhetsutvecklare av internetrelaterade sexualbrott mot barn på NOA.

Medlemmarna har ofta egna barn

Mellan 150 och 200 poliser arbetar aktivt med internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. De som utsätts är ofta små barn som står nära gärningsmannen. Medlemmarna av de dolda pedofilsajterna är enligt kommisarien ofta själva föräldrar.

– Inte sällan är det ett krav att dela med sig av någonting för att få tillgång själv. Man klättrar i hierarkin genom att bidra med innehåll.

Identifieringsarbete är största prioritering

Polisen arbetar aktivt med sexualbrott mot barn och den viktigaste delen i en sådan utredning är identifieringsarbetet. Behovet av en internationell samverkan mellan länder är stort och att kunna identifiera gärningsmännen är enligt Sellström, ett svårt pussel.

– Det lämnas rätt så mycket svar på nätet. Man får titta på bakgrunder och dela information med varandra på en internationell nivå och bygga pussel. Ju mer vi jobbar och ju mer vi letar, desto mer hittar vi.

I Sverige ligger straffskalan för grovt barnpornografibrott på mellan ett till sex års fängelse. Det är också vanligt att man fort kommer in i grova brott. Material som bilder kan vara bra underlag för polisen som kan hjälpa till att starta en utredning.

– Har vi bara tillräckligt med på fötterna så gör vi husrannsakningar och går därifrån vidare med en utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.