Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Janerik Henriksson/TT

Polisen efter Twitterattacken mot Socialdemokraterna: ”Allvarligt”

Publicerad

Socialdemokraternas Twitter-konto kapades och märkliga inlägg publicerades i partiets namn under natten mot måndag. Det är ännu oklart vem som tog kontroll över kontot, men polisen tror att utsikterna för att klara upp kapningen är goda.
– När politiska partier och myndigheter angrips är det allvarligt, säger Jan Olsson på polisen.

Kapningen av Socialdemokraternas Twitter-konto har polisanmälts av partiet. Vem som ligger bakom och exakt hur det kunnat ske är fortfarande oklart – men det står klart att det rör sig om ett brott.

– Åtminstone är det dataintrång, sedan har man utgett sig för att vara en annan person vilket kan innebära olaga identitetsanvänding. Det brottet i sig kräver ingen vinning, det är bara att man utger sig för att vara någon annan, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens nationella IT-brottscentrum.

”Inget är hundraprocentigt”

Hur man kommit in på kontot kan Jan Olsson inte svara på, men han betonar vikten av att måna om säkerheten – särskilt om man är en så viktig samhällsaktör som ett politiskt parti.

– Det ska vara så svårt som möjligt för utomstående att kunna logga in på kontot, självklart. Men inget är ju hundraprocentigt.

”Får bara inte ske”

I fallet av kapningen av Socialdemokraternas konto fick händelsen inga förödande följder för allmänheten, men det väcker frågor om vad ett viktigt konto i fel händer kan få för konsekvenser.

– Det är en otroligt viktig samhällsfunktion som många politiska aktörer och myndigheter har. Är det någon som verkligen på ett intelligent sätt vill missleda allmänheten genom de här kontona kan de göra det på ett förskräckligt sätt.

– Det får bara inte ske, men det går inte att utesluta att det kommer att ske.

Goda utsikter att klara upp det

Jan Olsson menar att det är upp till varje enskild aktör att själv väga riskerna med att finnas på exempelvis sociala medier mot vikten av att vara där allmänheten finns för att sprida information.

– Följdfrågan blir ju om man ska sluta använda internet? Så klart inte. Men när man använder det måste man ha i baktanke att det kan missbrukas om nån tar sig in på ens konto. Större ansvar har ju politiska partier och myndigheter än privatpersoner. Det påverkar fler om man utger sig för att vara dem.

Olsson bedömer att utsikterna för att klara upp kapningen av kontot är goda. När en attack däremot ser ut att komma från en annat land, särskilt ett som Sverige inte har diplomatiska förbindelser till, är det betydligt svårare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer