Foto: TT

En person anhållen misstänkt för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits misstänkt på sannolika skäl för terrorbrott genom mord, uppger åklagare för SVT Nyheter. Polisen tror att mannen, som greps på fredagkvällen i Märsta norr om Stockholm, är samma person som körde lastbilen.

Den man som först greps i Märsta anhölls klockan två natten till lördagen. Han är anhållen på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, misstänkt för terrorbrott genom mord, enligt åklagarmyndighetens presstalesperson Karin Rosander.

Indikationer på att det är han

– Det finns indikationer på att det är han som körde lastbilen på Drottninggatan, men av utredningsskäl vill vi inte berätta varför vi tror det. Men man kan inte vara 100 procent säker, säger polisens presstalesperson Lars Byström till SVT Nyheter på lördagmorgonen.

Enligt uppgifter till SVT greps ytterligare en person i Hjulsta norr om Stockholm. Enligt en källa kan det finnas kopplingar till den den anhållne Märsta-mannen. Det förekommer medieuppgifter om ytterligare ett antal polisinsatser under natten, men enligt Lars Byström är endast person som har gripits, samme man i Märsta som senare anhölls.

– Utredningen bedrivs intensivt just nu, vi tittar på vittnesuppgifter och förhör den anhållne. Och brottsplatsen är fortfarande avspärrad, säger Lars Byström.

Senast klockan 12 på tisdag måste vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen, fatta beslut om den anhållne ska häktas.

LÄS MER: Löfven: Sverige står samlat

Gripne liknar bilden

Polisen gick under fredagen ut med en bild på en person som man ville komma i kontakt med. Det var en person som med tanke på var han befann sig när dådet skedde, var särskilt intressant för polisen.

– Han greps i en butik i Märsta, där hans beteende gjorde att han blev intressant. En polispatrull som var i närheten konfronterade honom och grep honom, säger Jan Evesson, kommenderingschef hos Stockholmspolisen.

Polisen vill dock inte säga om personen på bilden är samme man som greps i Märsta.

– Det finns likheter i signalementet, så det hoppas vi (att det det är samma person), säger Jan Evesson.

LÄS MER: ”Går inte att stoppa”

Förstärkt gränskontroll

Polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA, har också beslutat att införa förstärkta gränskontroller vid de svenska gränserna. Patrik Engström, chef för gränspolisenheten inom NOA, berättar att beslutet om gränskontroller gäller i tio dagar.

Kontroll kan ske både vid utresa och inresa från Sverige. Det gäller även ut- och inresa från andra nordiska länder och EU-länder. Resenärer ska alltid ha med sig pass eller ID-kort vid utlandsresa.

Lastbilen bärgas bort från brottsplatsen natten till lördagen. Foto: TT

Polisbevakning av möjliga terrormål

Beslutet innebär inte att kontroller kommer att ske vid varje gränsövergång i Sverige, men det innebär att kontroll får ske, meddelar Patrik Engström.

Bevakningen av möjliga mål för terrorister förstärks.

– Vi har förtätat polisnärvaron på platser där många människor vistas, det som typiskt sett är mål, säger Stefan Hector, kommenderingschef.

Säkerhetspolisen berättade att man ”hanterar detta som ett fullbordat terrorbrott” och agerar utifrån det.

TV: Här kan du se hela polisens presskonferens

Kontrollerar andra personer

Säpo har bland annat ”tittat på miljöer där det finns andra individer som vi känner till som kan tänkas göra ett sådant här brott”.

Strax efter attacken kom rapporter om smällar på Åhléns, och vid Fridhemsplan, smällar som vissa beskrev som skott. Polisen har sökt av Åhléns och kan inte bekräfta uppgifterna. Man har heller inte sett några tecken på skottlossning vid Fridhemsplan.

Polisen transporterade bort den stulna lastbilen som kördes in i Åhlensvaruhuset. Foto: TT

”Mobilisera hela Sverige”

Polisen beskriver nu läget som att man mobiliserar polismyndigheten i hela Sverige.

– Det kan å ena sidan tyckas drastiskt att mobilisera hela Sverige. Å andra sidan är det en åtgärd som minskar risken för att det händer igen, säger Stefan Hector.

LÄS MER: Terrordåd i Stockholm – Detta vet vi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.