Delatagare under en tidigare årgång av Gumball 3.000

Polisen maktlös mot sportbilslopp

Publicerad

De har sportbilar för miljoner och gasar sig genom Europa på allmänna vägar. På söndag drar Gumball 3.000 genom Sverige.

-Vansinnesbeteende, men vi står maktlösa, säger Rolf Högberg, trafikpolis i Jönköping.

Gumball .000 kallar sig rally, men är ingen sanktionerad laglig tävling. Bakom ratten på runt hundra lyxbilar finns rika sportbilsentusiaster blandat med inbjudna kändisar som tar sig friheten att köra fort.

De kör 500 mil på helt vanliga vägar i 13 olika länder. I Sverige blir det främst E 4:an på färden från Köpenhamn till Stockholm.

Polisen ser inte med blida ögon på det spektakulära jippot.

Bryr sig inte om böterna

Fastnar förarna i fartkontroller stannar det oftast vid böter. Max 4.000 kronor för fortkörning.

-Jag har tidigare varit med och tagit flera stycken som kört upp mot 200 kilometer i timmen. För dem är inte pengarna något problem. De är artiga och trevliga och betalar gärna. Och så åker de glatt vidare helt utan att bry sig om att de utsätter andra för risker genom att köra så fort, säger Rolf Högberg, som själv leder utbildning i höghastighetskörning när TT pratar med honom.

Önskar kunna beslagta bilar

Han tycker att polis och åklagare skulle vara mycket tuffare och även samarbeta med andra länder för att stoppa loppet.

-Med tanke på att det är fortsatt risk för brottslighet borde bilarna kunnas beslagtas, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.