Foto: SVT

Polisen om 39-åringen: ”Han kommer att sitta inlåst resten av sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna mot den 39-årige mannen som sitter anhållen för lastbilsattacken på Drottninggatan har stärkts. Polisen är ganska övertygad om att man har fått tag på helt rätt person.

– Han kommer att sitta inlåst resten av sitt liv, säger biträdande kommenderingschef Jan Evensson.

Fyra personer dog i samband med terrordådet i centrala Stockholm i fredags.

I kväll kom uppgifter om att den misstänkte 39-årige mannen från Uzbekistan har erkänt dådet i förhör, enligt källor till tidningen Expressen. Men det är inget som Stockholmspolisen bekräftar.

Terrordådet i Stockholm

– Jag uttalar mig inte gärna i hur det går i förhör, det lämnar jag till åklagaren. Men i allmänna termer kan jag säga att misstanken mot den här personen har stärkts. Vi är ganska övertygade om att det här är helt rätt person. Han kommer att sitta inlåst resten av sitt liv, säger Jan Evensson, biträdande kommenderingschef vid Stockholmspolisen, i SVT:s Agenda (länk till SVT Play.)

LÄS MER: Det här vet vi om den misstänkte 39-åringen

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har pratat med 39-åringens advokat Johan Eriksson som inte vill säga om hans klient har erkänt dådet.

– Det har jag inga kommentarer till. Jag är belagd med yppandeförbud. Om han begärs häktad, det lär han väl göra imorgon, kommer jag att redovisa hans inställlning till misstankarna då, säger han.

På lördagen hördes 39-åringen vid ett tillfälle av polisen. Enligt Johan Eriksson har polisen inte hållit några förhör under söndagen.

Summerar arbetet

Stockholmspolisen summerar nu de första dygnens arbete.

Larmet kom 14.53.

– Bara ett par minuter efter är första polispatrull på plats på skadeplatsen. Jag tror att det tar någon minut innan man förstår att det är väldigt allvarligt. Redan tre minuter efter att larmet kommit in tar Stockholmspolisen beslut om särskild händelse, det betyder att vi kan använda alla resurser vi har. Fyra minuter efter är ett tiotal patruller på väg, säger biträdande kommenderingschef Jan Evensson.

Polisens insatsstyrka, piketen, var på plats vid 15-tiden.

SE TV-KLIPP: Här flyr människor i panik undan lastbilen

Fick avslag

Det har visat sig att den misstänkte 39-åringen hade sökt uppehållstillstånd i Sverige, men fått avslag. I mitten av februari bad Migrationsverket polisen om hjälp med att utvisa honom.

– Två veckor senare blev han efterlyst. Med det här ärendet följde inte speciell flaggning från Migrationsverket och inte heller från Säkerhetspolisen, att det var något speciellt med ärendet. För oss är det här ett rutinärende.

SVT Nyheter har sökt åklagare Hans Ihrman för en kommentar, utan att lyckas.

LÄS MER: Läkaren: Det var en kaotisk situation

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod av 39-åringen hade sökt asyl i Sverige. Rätt är att han sökt uppehållstilllstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet