Presskonferens om den organiserade brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten höll presskonferens om den organiserade brottsligheten på torsdagen.

Klockan 10.00 på torsdagen inleddes presskonferensen.

– Den organiserade brottsligheten handlar inte bara om skjutningar och sprängningar. Den bedrivs också genom företag som skapar en legal fasad för att dölja brottslighet, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning.

– Vi ser en ökning av välfärdsbrottsligheten, den sker systematiskt av de kriminella nätverken, fortsätter hon.

För Ekobrottsmyndighetens räkning fanns polischef Torbjörn Rosén på plats.

– Det finns otroligt mycket brottsoffer inom den ekonomiska brottsligheten. De mjölkar ut det offentliga på pengar som skulle gå till skola, vård och omsorg, säger han.

Organiserade assistansupplägg

I lägesrapporten lyfter man fram flera olika metoder som används för att lura samhället på pengar. Bland annat de organiserade upplägg där funktionsnedsatta personer hämtas till Sverige för att söka assistansersättning – med anhöriga som assistenter. Inom assistansområdet har arbetskraftsinvandringen fyrdubblats från 2009 till 2018, enligt statistik från Migrationsverket som presenteras i rapporten.

– Vi har stora problem med brottsligheten vad gäller assistansersättningen. Det handlar om omfattande belopp, säger Per Eleblad på Försäkringskassan.

Inom myndigheternas samarbete har en definition av organiserad brottslighet tagits fram, den lyder så här:

1. Minst två personer som
2. Varaktigt över tid
3. Begår allvarliga brott i samarbete
4. I syfte att uppnå ekonomisk vinning

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.