Foto: TT.

Polisen: polisbristen värre än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på poliser nu under sommaren är enligt polisförbundet den värsta hittills. Nu varnar dom polisledningen för att det inte finns några resurser under sommaren ifall det skulle ske ett terrordåd i Sverige.

– Bemanningen är på en så låg nivå att vi känner att vi inte mäktar att göra det jobb som våra medlemmar vill göra, säger Christer Palmkvist som är tillförordnad förbundsordförande.

Polisbristen under sommaren är ett återkommande problem men enligt facket har det aldrig varit lika illa. I en skrivelse till polisledningen kräver nu Polisförbundet åtgärder enligt arbetsmiljölagen för att säkra arbetsmiljön. Om inget händer kan polisen stå handfallen om det blir en allvarlig händelse i Sverige. Om det skulle bli en särskild händelse i Sverige, exempelvis ett terrordåd, är det inte säkert att de polisiära resurser som krävs kommer att finnas.

Krisen inom polisen

”Riskerar samhällets säkerhet”

Skrivelsen skickades in till Rikspolisledningen i början av juli och där skriver det nationella huvudskyddsombudet att ”rådande omständigheter riskerar samhällets säkerhet”.

– Man ska ta frågan på stort allvar, men man ska ta frågan på stort allvar och vi gör varje sommar tuffa prioriteringar, säger tillförordnad Rikspolischef Mats Löfving.

Polisen prioriterar larm som gäller liv och hälsa, utredningar som avser unga och frihetsberövade. Men Mats Löfving tycker inte att situationen skiljer sig mycket från tidigare

Alla larm inte kan besvaras

Redan nu kan man se flera konsekvenser på att det saknas poliser. Hundratals arbetspass är inte tillsatta och konsekvensen blir alla larm inte kan besvaras och att flera brottsutredningar läggs på hög och kanske inte går att lösa. 

– Om man ringer 112 och anmäler ett brott så är det inte säkert att det kommer någon bil, säger Christer Palmkvist som är tillförordnad förbundsordförande i Polisförbundet.

Ett nationellt problem

Det kommer rapporter från polisens alla sju regioner i Sverige om hur personalbristen påverkar arbetet. I region nord är det under delar av sommaren bara en polisbil som ska bevaka ett område lika stort som Danmark. I Kalmar är det nu en förundersökningsledare som ska ansvara för de tre våldtäktsanmälningarna som kommit in de senaste dagarna. Två av de avser misstänkta gruppvåldtäkter.

– Utredningshögarna växer och jag vet flera exempel på vissa fall där man har en misstänkt gärningsman och beslag men som går fria för att det inte finns tid att utreda, säger Christer Palmkvist.

Många poliser har slutat

Polisledningen håller med om att situationen är ansträngd men menar att det ser ut lika varje år. En anledning är att många poliser har slutat och att de som är kvar har rätt till sommarsemester.

– Vi prioriterar larm om människors liv och hälsa, utredningar som rör unga och frihetsberövade. Men jag vill påstå att vi känner igen det här läget. Det är ansträngt men vi är vana av att göra de prioriteringar som krävs, säger Mats Löfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet