Polisen ser väg runt datalagringsdom

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hoppas snart åter kunna begära ut uppgifter om data- mobiltrafik från operatörer utan att riskera ett nej. Polisen har haft svårigheter att få ut data efter en EU-dom.

EU-domstolen ogiltigförklarade EU:s datalagringsdirektiv, som i Sverige införts via lagen om elektronisk kommunikation. Direktivet innebär ett för stort intrång i privatlivet, slog domstolen fast 8 april.

Direkt efter domen sade en av operatörerna i Sverige, Bahnhof, att bolaget slutar lagra trafikdata. Tele2 gav liknande signaler.

Post och telestyrelsen (PTS), som har tillsyn över operatörerna, meddelade att den tills vidare inte vidtar åtgärder mot operatörer som inte följer datalagringsreglerna. Rättsläget är för oklart, enligt PTS.

Polisen har kritiserat PTS utlåtande och operatörers vägran att lämna ifrån sig uppgifter efter domen. Det försvårar allvarligt kampen mot brott, anser Per Wadhed, polisöverintendent på Rikskriminalpolisen.

Polisen siktar, enligt Wadhed, nu på att begära ut uppgifter om kunder och trafik som operatörerna sparar för eget behov, utan att datalagringsreglerna kräver det. Det kan fylla en del av det vakuum som uppstått efter domen och PTS ställningstagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet