Polisen patrullerar centrala Stockholm. Bilden är tagen den 20:e november, dagen efter att Säpo meddelade att hotnivån mot Sverige höjts från tre till fyra på den femgradiga skalan och att man jagade en man som misstänks ha förberett terrorbrott i Sverige. Foto: TT

Poliser slår larm: Vi är chanslösa mot terrorister

Uppdaterad
Publicerad

”Som att skickas ut på lejonjakt med ett ärtrör och en overall gjord av zebrakött”. Så beskriver en polis känslan av att skickas ut för att patrullera platser som pekats ut som potentiella terrormål – utan tillräckliga vapen. Nu slår flera i yttre tjänst larm om att deras utrustning inte räcker till mot terroristerna.

Efter terrordåden i Paris höjde Säkerhetspolisen hotnivån i Sverige från tre till fyra på den femgradiga skalan. I samband med det skickades också flera polispatruller ut på gatorna för att bland annat bevaka mål och områden där terrorister skulle kunna slå till.

Men nu slår flera poliser ute i landet larm om att de saknar både skyddsutrustning och vapen för att kunna skydda sig mot en eventuell masskjutning eller terrorattack, enligt nyhetsbyrån Siren.

”Vi skickas ut utan adekvat beväpning då vi endast har 9 mm tjänstepistol. Vi får också veta att det kanske inte finns tillräckligt med förstärkta skyddsvästar samt ballistiska hjälmar. Det känns som att skickas ut på lejonjakt med ett ärtrör och en overall gjord av zebrakött”, skriver polisen Christian i en tillbudsrapport.

”Helt chanslösa”

I sin rapport hänvisar Christian till ett uttalande från Roger Alvefuhr, som var Rikspolisstyrelsens vapenchef fram till 2010. Till Aftonbladet säger Alvefuhr att han delar polisernas oro om deras beväpning:

– Det är väldigt illa ställt. Jag tycker synd om mina före detta kollegor. (...) I ärlighetens namn är de helt chanslösa.

”Det är inte kul för mig eller min familj att läsa”, skriver Christian.

”Skulle innebära dödsdom”

Poliserna är också kritiska till att man inte fått mer skydd eller utbildning trots att det gått fem år sedan självmordsdådet på Drottninggatan.

”Att skickas ut på denna typ av uppdrag utan utbildning och lämplig utrustning känns inte alls säkert och skapar en enorm osäkerhetskänsla inför att ställas inför ett scenario där man möter gärningsmän, vilket i princip skulle innebära dödsdom i det fall man inte hann fly”, skriver polisen Johan.

”Som levande måltavlor”

Polisen Niklas skriver att han hade för stort huvud för de få hjälmar som fanns och tvingades patrullera synligt på en plats med förhöjd hotbild utan hjälm.

”Utan rätt utrustning och undermålig utbildning i taktik och skytte nödgades vi ändå arbeta som levande måltavlor utan någon som helst chans att kunna försvara oss eller våra objekt mot ett eventuellt angrepp”, skriver han.

Kan behövas fler västar och hjälmar

I tillbudsrapporterna framgår att det är vakthavande befäl som ska se till att patrullerna har rätt utbildning och utrustning för att klara av sitt jobb. Där står att man har köpt in 50 västar och hjälmar, vilket man tidigare har trott var tillräckligt. Nu kommer man att undersöka om fler hjälmar och västar behövs.

Tillbudsrapporterna skrevs mellan den 18-20 november. I rapporterna har polisernas efternamn och var de arbetar tagits bort. SVT Nyheter har sökt polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.