Det är många av dem som kom under hösten 2015 som har försvunnit berättar Ewa-Gun Westford hos Skånepolisen. Foto: TT

Polisen: ”Kvinnor och barn riskerar att utnyttjas sexuellt”

Publicerad

I april fanns 12 560 namn på polisens lista över efterlysta ”papperslösa”. Det ingår i polisens uppdrag att hitta dem och sedan genomföra en avvisning, men det sker på olika sätt.

– Det är exempelvis ett speciellt regelverk om det gäller barn, säger Skånepolisens kommunikatör Ewa-Gun Westford.

Polismyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att öka antalet avvisningar av papperslösa, alltså personer som efter besked om att de inte har fått asyl har gått under jorden. Skånepolisen är inget undantag.  

– Vi arbetar aktivt med detta, vi har kontakt med kommuner, vi bedriver uppsökande verksamhet och vi samverkar med andra myndigheter. Det ingår i arbetet som polis, säger Ewa-Gun Westford.  

Inom polisen finns Rök-grupperna. Rök står för rörlig kontrollgrupp och har fokus på gränsöverskridande brottslighet och inre utlänningskontroll. 

LÄS MER: Straffavgifter för de som anställer papperslösa

Svartarbete

De håller bland annat koll på krogbranschen och en del andra branscher, exempelvis sådan som är kopplade till försäljning där det kan tänkas finnas papperslösa som arbetar svart. 

– Under Sweden Rock-festivalen samarbetade till exempel Skatteverket, tullen och gränspolisen, förklarar Ewa-Gun Westford.  

Om någon som befinner sig illegalt i Sverige påträffas av polisen så kan de få krav att inställa sig på en lokal polisstation ett visst antal dagar i veckan, fungerar inte det så kan personen sättas i något av alla förvar som finns runtomkring i Sverige.  

– Vi försöker anpassa utifrån individens förutsättningar, vi vill göra det så humant som det bara går, säger Ewa-Gun Westford.

Utlämnade

Att det finns människor som lever vid sidan om det vanliga samhället är en stor fråga menar Ewa-Gun Westford. De som arbetar svart är helt utlämnade till arbetsgivarens välvilja. 

– Kvinnor och barn är ännu mer utsatta eftersom de riskerar att utnyttjas sexuellt, säger hon.

LÄS MER: Papperslösa utför farligt arbete i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.