Foto: TT

Polisen trappar ner terrorinsats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen justerar nu ner sin insats efter larmet om ökat terrorhot, rapporterar Ekot. Eftersom polisen inte längre klassar arbetat som ”en särskild händelse”, kommer något färre poliser att delta i arbetet. Hotnivån ligger dock fortfarande kvar på nivå fyra i den femgradiga skalan.

Mats Löfving, chef för polisens nationella avdelning, säger till Ekot att arbetet nu kommer ske inom ramen för det ordinarie polisarbetet.

Vid ”en särskild händelse” frångår polisen sin vanlig ledningsstruktur, och arbetar istället efter en tillfälligt sammansatt ledning. I det här fallet utgjorde den ”särskilda händelsen” jakten på den misstänkte terroristen, 22-åringen som greps i torsdags på ett flyktingboende i Boliden, men som senare visade sig vara oskyldig. Säpo gav polisen i uppdrag att bistå i jakten, men när jakten nu är över arbetar polisen inte längre efter ”en särskild händelse” – något som i sin tur innebär att polisen kan återgå till en vanlig ledningsstruktur.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Polisen kommer att synas

Polischef Mats Löfving betonar för Ekot att polisen kommer att fortsätta ha extra bemanning ute på gatorna, men kanske inte lika kraftfullt som de senaste dagarna. Polisens presschef Fredrik Wallén menar att det faktum att polisen nu strukturerar om inte bör ses som att man sänker bederskapen, utan att det främst handlar om interna omprioriteringar.

– Det är inte samma sak som att vi trappar ner. Vi behåller en förhöjd insatskapacitet, vi behåller en särskild vaksamhet i samhället och vi fortsätter att biträda Säpo.

Hur observanta bör människor vara nu, bör vi vara rädda?

– Från polisens sida ger vi samma rekommendation som förut: man ska fortsätta att vara vaksam. Vi är tacksamma över att man ringer och tipsar om man ser något misstänkt. Precis som att vi säger: man ska inte vara orolig, man ska inte vara rädd utan försätta att leva sitt liv som vanligt.

Terrorhotnivån ligger kvar

Hotnivån ligger alltjämt kvar på nivå fyra av fem och Säpo vill själva inte uttala sig om hur hotnivån kan komma att förändras. I bedömningen ingår flera komponenter än ärendet med den tidigare terrormisstänkte 22-årigen.

– Det kvarstår flera oklara omständigheter i den här utredningen som vi arbetar vidare med. Vi kommer att utföra ett antal kompletterande förhör för att få fram mer information. Vi ska vända på varje sten och få svar på alla frågor så att vi helt kan avfärda attentatsplanering och skydda landet, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz.

Hur ser Säpo på att polisen trappar ner, bör inte polisen bistå Säpo om ni bedömer hotnivån fortsatt höjd?

– Vi har ett sedan länge mycket väl upparbetat samarbete med polisen där vi stödjer varandra och det samarbetet fortsätter. Att polismyndigheten fortsätter med sitt goda arbete är jag övertygad om.

Bygger på samlad bedömning

Terrorexperten Magnus Ranstorp gör bedömningen att hotnivån inte kommer att sänkas nu, trots att misstankarna mot mannen som greps förra veckan är helt avskrivna.

Det är en samlad bedömning av läget i bland annat Frankrike, Belgien, Tyskland och Danmark som gör att terrorhotnivån kommer att ligga kvar på den näst högsta nivån, tror han.

– Det är fyra veckor kvar till jul, och det är mycket folk i omlopp. Jag tror att de vill ta det säkra före det osäkra nu när det är många synliga folkmassor ute. Det går inte att höja och sänka hotnivån som en jojo, säger Ranstorp.

Den höjda nivån ger också polisen mer resurser för bevakning, förklarar han, därför är hans bedömning att Säpo inte kommer att vilja sänka nivån nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet