• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: TT

Polisen varnar för Microsoft-bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för ny våg av bedrägerisamtal där personer uppger att de ringer från företaget Microsoft. Bara de senaste veckorna har hundratals blivit lurade på tusentals kronor av de påstridiga bedragarna.

– Hello, I´m calling from the Microsoft Corporation.

Får du ett liknande telefonsamtal, där någon utger sig för att vara från dataföretaget Microsoft, så bör du se upp och lägga på luren. Det rör sig om bedragare som försöker lura dig på pengar.

Anders Rosén bor i Stockholm och fick för några dagar sedan ett samtal där någon påstod sig ringa från företaget Microsoft. Han lade på luren flera gånger och sa att han inte var intresserad. Med den fjärde gången det ringde antog han att det faktiskt var allvar i det som personen i andra änden sade, att hans dator var infekterad av virus.

– De duperade mig med alla de åtgärder de vidtog med min dator. Jag är fortfarande häpen, säger Anders Rosén till SVT Nyheter.

Personen som ringde övertygade honom om att datorn måste rensas från virus och han gick med på att betala en summa på 35 kronor. Men när han betalade via sin internetbank påstod bedragaren, att köpet inte gått igenom.

– Vad han gjorde, den fulingen, vara att låta mig göra om och göra om transaktionen. Det visade sig sen att det blivit affär vid varje tillfälle och jag blev lurad på 2750 kronor, säger Anders Rosén.

Hundratals har anmält de senaste veckorna

Tyvärr är Anders Rosén inte den ende som blivit lurad på det här sättet. Bara de senaste veckorna har hundratals svenskar anmält att de utsatts för samma sorts bedrägeri.

Jan Olsson vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm säger till SVT Nyheter:

– Bedragarna är väldigt övertygande och inger ett stort förtroende. Sedan ber de dig att ge dem access till datorn, vilket gör att de kan fjärrstyra datorn och se allt du gör på skärmen. Det här är en förutsättning för att de ska kunna utföra bedrägeriet, så det är vädligt viktigt att man inte låter dem ta över datorn.

Har lurats på upp till 10.000 kronor

För några år sen pågick ett liknande bedrägeri, men det upphörde, och polisen misstänker att det är nya aktörer som ger sig på samma typ av bedrägeriförsök.

– Lägg bara på luren, Microsoft skulle aldrig ringa om något sånt här, säger Jan Olsson.

Finns det någon chans att hitta pengarna och de som utfört bedrägerierna?

– Det är väldigt liten chans. Vi har tidigare spårat pengar till indiska banker, men sedan tar det stopp, säger Jan Olsson.

Anders Rosén är tacksam mot sin bank för att han ”bara” förlorade 2750 kronor.

– De ringde mig från Handelsbanken bara någon timme efter jag blivit lurad och berättade att de hade spärrat kontot, så att de inte kunde ta ut mer pengar, säger han till SVT Nyheter.

  • Den som ringer vill att du accepterar att datorn ska fjärrstyras. Bedragarna kan då installera program, som gör att de tar kontroll över datorn, istället för att rensa virus som de påstår.
  • De kan även se dig via datorn om du har en webkamera och i vissa fall ber de dig visa upp dina konto/kreditkort eller inloggningsuppgifter till din internetbank.
  • Microsoft skulle aldrig ringa upp dig och de har ingen möjlighet att känna till att du har virus på din dator.
  • Lägg på luren, låt dem inte övertyga dig.
  • Om du inte låter dem fjärrstyra din dator, så kan de inte heller lura dig på pengar på det här sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer