Foto: TT

Polisen varnar för osäkra isar

Uppdaterad
Publicerad

Två personer gick ner sig i isen på Mälaren vid Öster Mälarstrands allé i Västerås under lördagsförmiddagen.

En av de två – en 51-årig man lyckades ta sig upp själv och fick hjälp av några privatpersoner på plats. Han fördes sen till akuten med 32 grader i kroppstemperatur, skriver polisen på sin hemsida.

Strax därpå inkom ett ytterligare larm om en person som gått genom isen, men lyckats ta sig upp på egen hand.

Polisen går nu ut och varnar allmänheten för förrädiska isar på Mälaren.

Oroligt isläge i hela landet

Till synes säkra isar lockar skridskoåkare. Men det är lätt att gå i fällan och januari blev en mörk månad. Minst fem personer drunknade jämfört med två personer samma månad förra året.

– Vi har haft ett oroligt isläge i hela landet. Det har varit kallt, varmt, snöat och vi har haft starka vindar som påverkar, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

Organisationen har sammanställt isrelaterade drunkningar under januari och det handlar om minst fem personer. Siffran kan jämföras med januari månad förra året då två personer drunknade.

– Det som förenar dem är att de är äldre och män. Tyvärr utsätter sig män oftare för risker. Folk tror att det är säkra isar men isar är aldrig säkra, varnar Wernesten.

Med några enkla grepp kan man minska risken att hamna i vattnet.

– Att ha en ispik och testa sig fram är det absolut viktigaste. Att inte använda ispik kan jämföras med att ge sig ut i trafiken med förbundna ögon, säger Anders Wernesten.

Andra säkerhetsfaktorer är att alltid åka skridskor i sällskap med någon, och att skaffa sig kunskap om den aktuella isen genom att exempelvis prata med människor som bor i närheten av vattendraget.

Tänk på detta före skridskofärden

Ha med dig sällskap och rätt utrustning. Det rekommenderas att ha med sig isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp.

Var försiktigt vid valiga svaga ställen som exempelvis vid sund, under broar och nära tillflöden.

Titta efter skiftningar i isens utseende, till exempel kan mörkare fläckar vara ett tecken på svagare is.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet och www.issakerhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.