En utökning av polisens vapenförråd med elchockvapen kan komma att ske 2024. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen får vänta på elchockvapen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska poliser får vänta ytterligare på att utrustas med elchockvapen (ECV). De skulle ha kommit i år men fördröjs troligen till 2024, rapporterar Polistidningen.

– Det beror bland annat på att den första upphandlingen av elchockvapen fick avbrytas och göras om, säger Manne Jönsson, styrgruppsordförande för ECV och tillförordnad enhetschef för utvecklingscentrum Stockholm.

Han hänvisar till ekonomiavdelningen som ansvarar för upphandlingen, men därifrån har ännu ingen återkopplat till Polistidningen.

Testerna med ECV pågick 2018–2019. Försöksperioden har förlängts i väntan på formellt beslut för hela myndigheten.

ECV skjuter i väg en elektrifierad pil som sitter fast i vapnet med en tråd. Vapnet kan även tryckas mot en person och i korta intervaller överföra ström. Dessutom finns två varningsfunktioner. Testerna har visat att poliser utrustade med ECV upplever ökad trygghet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.