Polisens utredningsgrupp för krigsbrott samlar vittnesmål

Publicerad

Svensk polis förbereder sig för att börja utreda övergrepp mot yazidierna i krigen i Syrien och Irak. Genom kontakt med yazidiska föreningar hoppas polisen få kontakt med vittnen och målsäganden.

Den svenska polisens utredningsgrupp för krigsbrott vid nationella operativa avdelning, NOA, har kontakt med yazidiska föreningar i Sverige för att kunna samla vittnesmål och bevis för övergreppen mot yazidierna. Omkring 7 000 yazidier finns i Sverige. Genom kontakt med föreningarna hoppas polisen få kontakt med både vittnen och målsäganden.

– Det är ju fruktansvärda brott som de utsatts för. De brott som vi utreder är de absolut grövsta man kan begå. Yazidierna har ju varit särskilt utsatta i det här kriget som pågått i Syrien och Irak, säger Patricia Rakic Arle, gruppchef för krigsbrottsgruppen hos NOA.

Utredningar viktiga för brottsoffer

Sverige har utrett en rad folkrättsbrott med vittnen, bevis eller målsäganden i Sverige. Folkrättsbrott i forna Jugoslavien, i Kosovo och flera fall från Rwanda har gett livstidsdomar. Under våren 2017 dömdes en man från Syrien till livstids fängelse för krigsbrott. 2015 dömdes två IS-terrorister från Västsverige till livstid för terrorbrott.

– Vi behöver samma saker som man behöver i andra förundersökningar rörande brott. Vi behöver bevisning, vittnesmål där man berättar, pekar ut en gärningsman för ett konkret brott, digital bevisning, filmer, bilder, säger Rakic Arle och poängterar att utredningarna också är viktiga för brottsoffren.

Europasamarbete

Inom Europa finns ett nära samarbete kring krigsbrottsutredningar. Ett vittnesmål i ett land kan till exempel peka ut en gärningsman som befinner sig i ett annat land och leda utredningen vidare.

– De som är offer ska bli lyssnade på. Därför är vi måna om att komma i kontakt med alla människor som har information om krigsförbrytelser, oavsett om de varit offer, gärningsmän eller vittnen. Allt för att samla bevisning, säger Patricia Rakic Arle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer